/ Thinkstockphotos
До 11 октомври българските граждани могат да кажат дали са съгласни с отпадането на сезонните смени на часовото време и дали да остане лятното, или зимното време, като се аргументират.
 
Консултацията по този въпрос се провежда онлайн, на сайта на дирекция "Координация по въпросите на Европейския съюз" към Министерския съвет. Въпреки че консултацията е стартирана на 20 септември, информация за тази възможност излезе едва днес, чрез социалните мрежи.

Еврокомисар за премахването на смяната на времето: Работата трябва да започне незабавно
 
Междувременно вицепремиерът Томислав Дончев съобщи пред Българската национална телевизия, че голяма част от българите са против смяната на времето, а е възможно още следващата пролет да направим последната смяна и да останем на лятното часово време.
 
Националната консултация по въпроса за отпадане на смяната на часовото време през пролетта и есента изисква регистрация на сайта euaffairs.government.bg. Попълването на данните за регистрация отнема няколко минути, след което човек получава потвърждение на имейла си, с линк за активиране на регистрацията. Нужна е още една стъпка - одобрение от администратор, след което с избраното потребителско име и парола можете да влезете и да участвате в консултацията. А тя включва написване на становище по предложението на Европейската комисия за преустановяване на сезонната смяна на времето. В него можете да посочите, дали сте за или против отпадането на тази смяна, както и да обясните своето предпочитание за оставане на лятно или на зимно време.

През 2019 спираме да местим стрелките на часовника?
 
Пред националната телевизия тази сутрин вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че е нужно представително проучване по този въпрос, както и дискусия с експерти.
 
„По-широка дискусия с експерти от академичната общност, искам да чуя лекари, специалисти по енергийна ефективност за това дали да се отказваме от смяната на часа и кое да изберем - лятно или зимно. Според мен огромната част от хората са против смяната на времето. Тук има нюанси кое време избираме. Тук може би е редно да е лятното. Има и един трети момент - откога се случва всичко това? Има предложения - пролетта на следващата година да бъде последната дата, в която ще сменяме времето и след това да си остане“, посочи Дончев.

Смяната на времето се отразява върху съня, сърцето и дори върху кожата