/ Thinkstock/Getty Images
Еврокомисар за премахването на смяната на времето: Работата трябва да започне незабавно
98824
Еврокомисар за премахването на смяната на времето: Работата трябва да започне незабавно
  • Еврокомисар за премахването на смяната на времето: Работата трябва да започне незабавно
За да премахнем смяната на времето още следващата година, трябва да започнем да работим незабавно, заяви еврокомисарят по транспорта Виолета Булц. Страните членки трябва да уведомят Комисията за решението си до края на април 2019 година.
 
Предложението на Комисията е това решение да не е задължително за ЕС като цяло, каза за Дарик евродепутатът Петър Курумбашев, който е член на транспортната комисия в Европарламента. Според него в България това решение би могло да се вземе от Министерски съвет.

През 2019 спираме да местим стрелките на часовника
 
Комисията предлага премахване на смяната на времето след онлайн допитване, в което над 80 процента от европейските граждани гласуваха срещу местенето на часовниковите стрелки. Проучването беше част от цялостна оценка, която институцията трябваше да изготви в отговор на разгорещените дискусии и гласуване в Европарламента през февруари т.г., както и по искане на граждани и на някои държави-членки.
 
Поставени са кратки и ясни срокове за премахване на смяната на времето два пъти годишно, каза Виолета Булц и добави, че Комисията насърчава провеждането на консултации на национално ниво, за да бъдат действията координирани: „Комисията има правомощията да предложи дали да има или не смяна на времето. Сега държавите членки трябва да решат дали ще останат на зимно или лятно часово време“.

Идеята за лятното време се ражда на майтап
 
Предложението на Комисията е това решение да не е задължително за ЕС като цяло, каза за Дарик евродепутатът Петър Курумбашев, който е член на транспортната комисия в Европарламента. Според него няма да възникнат затруднения, ако държавите-членки вземат различни решения – някои продължат да местят стрелките, а други предпочетат да останат само на зимно или само на лятно време: "Просто все едно пътувате в друга държава с друго време, не са сто часа".
 
Виолета Булц призова държавите членки да започнат възможно най-скоро работят по предложението на Комисията: „Наистина се надявам, че парламентът и държавите членки ще успеят да справят с тези амбициозни срокове. Затова работата трябва да започне незабавно. Вече разговарях с председателя на транспортната комисия в Европарламента Карима Дели и с Норберт Хофер - транспортния министър на Австрия, която в момента е председател на Съвета на ЕС, за да напреднем бързо по това предложение“.

Смяната на времето се отразява върху съня, сърцето и дори върху кожата
 
Виолета Булц добави, че засега нищо не е сигурно, тъй като това ще е съвместно решение, което в крайна сметка ще се вземе в Триалога между Съвета, Парламента и Комисията. Еврокомисарят посочи, че се надява до края на годината Парламентът и Съветът да изразят позицията си. Ако се справим със сроковете, в края на октомври 2019 година за последен път ще преместим стрелките, изтъкна Виолета Булц. Страните членки трябва да уведомят Комисията за решението си до края на април 2019 година.
 
Според Петър Курумбашев в България решението би могло да се вземе от Министерски съвет.

Европейците против смяната на лятно и зимно часово време