/ ThinkStock/Getty Images
Преминаването от зимно към лятно часово време се отразява неблагоприятно върху съня, сърцето и дори върху кожата, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на международни изследвания.

Смяната на времето, съпътствана от загубата на един час сън, може да причини кожни проблеми, обяснява Кандис Браун от лондонска клиника по пластична хирургия.

Какво печелим и губим от въртенето на стрелките на часовника?

"Всяко смущение в циркадния ритъм, колкото и да е незначително, влияе върху човешкото здраве и в частност върху кожата. Кожните клетки също имат вътрешен биологичен часовник и смяната на времето "разстройва" способността им да се подмладяват и обновяват", казва Браун.
За да предпазим кожата си от раздразнения и преждевременно стареене, специалистката съветва да използваме ексфолиращи и овлажняващи средства, да ограничим употребата на кофеин и да се храним малко по-рано от обичайното.

Думите й потвърждава и дерматоложката д-р Ема Уеджуърт: "Без съмнение смяната на времето оказва влияние върху кожата. Тя е изключително динамичен орган, който реагира на промените в заобикалящата среда".

Лесно ли се адаптира организмът ни при смяна на зимно и лятно часово време?

Смяната на времето се отразява и върху съня. Загубата на един час почивка през нощта води до недоспиване и чувство на умора. За да компенсират тази липса, експертите препоръчват на хората да вземат горещ душ преди лягане, да медитират и да спят голи. Валерианът също помага за отпускане на ума и тялото, напомнят специалистите.

Сърцето също страда от преминаването от зимно към лятно часово време. Изследване на учени от университета на Алабама, САЩ, показва, че в деня след смяната на времето рискът от инфаркт се увеличава с 10 процента.

лекари сърце
/ Thinkstock/Getty Images

Как ни влияе смяната на часовото време?

В неделя срещу понеделник хората обикновено си набавят с 40 минути по-малко сън, което подлага тялото на сериозен стрес и може да повиши риска и от инсулт. Според проучване на специалисти от университета на Турку, Финландия, опасността от мозъчен удар е с осем процента по-висока след смяна на времето, а за хората над 65 години - с над 20 процента.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА