/ Thinkstock/Getty Images
През изминалата нощ в 3:00 ч. след полунощ преместихме стрелките на часовниците си с един час напред.

Така страната ни премина към лятното часово време. То дава възможност да оползотворим по-добре дневната светлина, защото се получава съвпадане на часовете от светлата част на денонощието и активните часове за работа и училище.
 
Лятното часово време ще остане в сила до 28 октомври, когато ще върнем стрелките на часовниците към зимното часово време.
 
Местим стрелките на часовника с час напред през нощта

За първи път у нас лятното часово време се въвежда през 1979 г., а за първи път в Европа това става през 1916 г. Смяната на зимното с лятно часово време е започнала преди 100 години, за да се пести електроенергия и енергоносители, но и да се използва повече светлата част на деня.
 

Thinkstock/Getty Images

Какво печелим и губим от въртенето на стрелките на часовника?

В последните години дебатът за местенето на стрелките е на дневен ред и в Европейския парламент (ЕП). Смяната между лятно и зимно време обаче няма да отпадне скоро. През 2017-а парламентът гласува резолюция, с която призовава Европейската комисия да проучи и оцени ефектите от местенето на часовниковата стрелка както върху здравето, така и върху енергийната ефективност.
 
Любопитно е, че вотът по темата беше предшестван от оживен дебат, в който един от главните герои се оказа винената мушица.
 
Винената мушица, позната още като винарка, е изключително полезна при провеждането на научни изследвания, а в пленарната зала в Страсбург бяха цитирани десетки такива. Радетелите на премахването на смяната на времето приведоха данни, според които тя води до увеличаване на инфарктите, пътните произшествия и вредните емисии, влошена концентрация на учениците и по-нисък млеконадой.
 
Лесно ли се адаптира организмът ни при смяна на зимно и лятно часово време?

Защитниците на смяната на времето пък изтъкнаха, че тя осигурява един час повече дневна светлина, което носи директни ползи за здравето, а наред с това и повече време за отдих и спорт след работа.

Хората, които страдат от безсъние и които са по-изнервени и тревожни, по-трудно се адаптират към преминаването към лятно или зимно часово време, коментират  психолози. Влиянието основно се отразява в това да свикнем към смяната на часа за ставане. По думите им организмът сам ни показва темпа, с който е готов да се адаптира към промяната и е добре да му отдадем необходимото време.