/ Thinkstockphotos
Смяната между лятно и зимно време няма да отпадне скоро. Гласуваната от Европейския парламент резолюция призовава Европейската комисия да проучи и оцени ефектите от местенето на часовниковата стрелка както върху здравето, така и върху енергийната ефективност. Вотът беше предшестван от оживен дебат, в който един от главните герои се оказа винената мушица.

Винената мушица, позната още като винарка, е изключително полезна при провеждането на научни изследвания, а в пленарната зала в Страсбург бяха цитирани десетки такива. Радетелите на премахването на смяната на времето приведоха данни, според които тя води до увеличаване на инфарктите, пътните произшествия и вредните емисии, влошена концентрация на учениците и по-нисък млеконадой.

Как ни влияе смяната на часовото време?

Гезине Майснер от Германия посочи, че енергоспестяванията са едва между 0.1 до 0.5 процента.

Какво печелим и губим от въртенето на стрелките на часовника?

Защитниците на смяната на времето пък изтъкнаха, че тя осигурява един час повече дневна светлина, което носи директни ползи за здравето, а наред с това и повече време за отдих и спорт след работа. Латвиецът Роберт Зиле заяви, че премахването на смяната може да доведе до повече разходи.
Чуха се и гласове, че темата не е спешна и евродепутатите трябва да се съсредоточат върху проблеми като безработица, здравеопазване, сигурност и миграция. Може би трябва да предприемем нещо и за хората, които не могат да спят при пълнолуние, попита Вернер Ланген от Германия.

В крайна сметка парламентът отложи решението. Според българския евродепутат Петър Корумбашев, Комисията трябва да се обърне към институциите в държавите-членки, които се занимават със здравеопазване, енергийна ефективност, пътни произшествия и т.н., за да получи точни данни за ефектите от смяната на времето.

часовник
Thinkstock/Getty Images

ЕП обсъжда да се премахне ли лятното часово време

Резолюцията е изготвена в отговор на инициативи и петиции на граждани, загрижени за последиците за здравето от местенето на часовниковата стрелка два пъти в годината. За баща на идеята за лятното часово време често се посочва Бенджамин Франклин, но се смята, че за пръв път то е въведено в Германия и Австро-Унгария преди век, за да се спестява гориво през Първата световна война.

Повечето членки на Европейските общности са приели лятното часово време през 70-те години на ХХ век.
БТА