За нарушения в населено място пак ще се отнема книжката, не и при навлизане в буслента!
За нарушения в населено място пак ще се отнема книжката, не и при навлизане в буслента! / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Управляващите от ГЕРБ отново връщат правилото за отнемане на шофьорската книжка при сериозно превишаване на скоростта в населени места. В проекта на новия закон за движение по пътищата беше въведено изискването за отнемане на правоспособност за каране да се случва едва при системни нарушения на закона. Миналия петък беше последният срок за внасяне на предложения преди окончателното гласуване на промените в закона. Така всеки шофьор, който бъде хванат да кара в населени места с над 50 км/час над допустимата скорост, ще му бъде отнета книжката за три месеца, заяви пред „Дарик” шефът на транспортната комисия в парламента Иван Вълков.

Извън тях това ще се случва след всяко трето системно нарушение на правилата, като наказанието ще е цяла година без право на шофиране. Промените предвиждат на всеки десет километра над допустимата скорост глобата да се увеличава с 50 лв. Ето какво каза Вълков:

Увеличение на глобите ще има при всички положения. За второ нарушение ще има двойно увеличение на глобите, а за населените места, който кара над 50 км./ч превишена скорост ще има освен увеличение на глобите и двойно увеличение за повторение, ще има и лишаване от шофьорската книжка.

За колко време?

Лишаването е както в момента в закона. 

А извън населените места при системни нарушения ще се отнемат ли книжките?

На третия път книжката се взема за шест месеца.

От ГЕРБ се отказват от идеята да бъдат отнемани книжките до шест месеца, ако шофьор бъде заловен да кара повече от два пъти в бус лентите на обществения градски транспорт.

“За бус лентите сме предложили два вида глоби: първия път е една глоба - 50 лв., втория път става 100 лв., без отнемане на свидетелството. Това беше предложението и на Министерството на вътрешните работи и ние се съобразяваме с него“, каза Вълков.

Депутатите от БСП са предложили отнемане на свидетелството за управление да бъде прилагано за всички видове нарушения, каза още Иван Вълков. Очаква се тази седмица транспортната комисия в парламента да разгледа на второ четене всички нови текстове за Закона за движение по пътищата.