/ БГНЕС
Йорданка Фандъкова представи приоритетните пера в бюджета за догодина
За какво ще харчи Столична община през 2019-а?
100042
За какво ще харчи Столична община през 2019-а?
  • За какво ще харчи Столична община през 2019-а?
Метро от бул. "Владимир Вазов" до "Красно село", нови сензори, които да измерват замърсяването на въздуха, туристически сайт на китайски език, 15 ремонтирани или новоизградени детски градини. Това са част от придобивките, които от Столичната община обещават на софиянци за следващата година. Данъците за старите автомобили ще се вдигнат по силата на промени в националното законодателство, както и данъците за имоти в курортните зони. Проектите на общината за следващата година ще бъдат финансирани с малко над 1,5 млрд. лева. Параметрите на софийския бюджет бяха представени на семинар в Правец, организиран от Столичния общински съвет.
 
Метрото си остава приоритет за Общината, като следващата година то ще глътне голяма част от средствата по капиталовата програма, уточни кметът Йорданка Фандъкова: "Общо за транспорт и транспортна инфраструктура, което е най-голямото перо в тази програма, се предвиждат 447,9 млн. лева, като 306 млн. са отделени за строителството на първия и втория участък от третата линия на метрото. Припомням, че следващата година предстои да пуснем първите 8 км. от бул. "Владимир Вазов" до "Красно село".

През 2019 г. започват ремонти на големи пътни участъци в София
 
Догодина трябва да тръгне и тролей, който да свърже "Манастирски ливади" с "Люлин". Ремонти ще има на булевард „Тодор Каблешков”, „Владимир Вазов” до Северната скоростна тангента. По булевард "Скобелев" ще се изгражда ново трамвайно трасе, а трасето по "Цар Борис" ще се ремонтира.
 
Планират се и мерки за подобряване качеството на въздуха. Какви точно са те обяснява ресорният заместник-кмет Йоана Христова: "Най-важният акцент през следващата година ще бъде работата по проектното предложение, което в момента подготвяме и предстои да бъде входирано във връзка с отправената преди седмица покана за кандидатстване от Оперативна програма "Околна среда". За Столична община са предвидени около 44 млн. лева, които всъщност да бъдат използвани за безплатна подмяна на отоплителни инсталации на домакинства. Това е проект, който ще се разработва и ще бъде изпълняван дълго време, но това е устойчивата стъпка, по която трябва да се работи".
 
Целта е до три години 30 процента от отопляващите се на твърдо гориво софиянци да бъдат с подменени уреди по програмата. За колко обаче това ще се случи през 2019 г. не е ясно. Общината планува да купи и 22 сензора, както и мобилна станция за измерване качеството на въздуха.

Превеждат на китайски туристическия сайт на Столична община
 
С поглед към Далечния Изток пък ще бъде сектор „Туризъм”, стана ясно от думите на заместник кмета Тодор Чобанов: "Бюджетът е ориентиран към различни рекламни кампании и дейности, продукти, инициативи, филми, участия на борси, включително и някои съвсем нови механизми, като първият в нашата история сайт на китайски език, тоест ние ще китаизираме основния ни сайт. Вече стартирахме, от няколко седмици е налично и приложение на китайски език за мобилни платформи".
 
Общият бюджет на общинското предприятие "Туризъм" обаче все още не е разписан.
 
Пари ще бъдат инвестирани и в ремонт и изграждане на детски градини, физкултурни салони и квартални улици.

Тодор Чобанов
Столична община

Централните гробища ще се разширят с нови 90 декара.
 
Окончателният вид на бюджета на Столичната община ще бъде гласуван от Общинския съвет на 31 януари. Представянето му в Правец продължава и утре.