/ БГНЕС
През 2019 г. започват ремонти на големи пътни участъци в София
100033
През 2019 г. започват ремонти на големи пътни участъци в София
  • През 2019 г. започват ремонти на големи пътни участъци в София
Нощните линии на градския транспорт в София да се запазят и през 2019 г. Това предлагат зам.-кметът по финанси и транспорт Дончо Барбалов и общинският съветник Зафир Зарков. Сред приоритети на Столичната община за следващата година са и ремонти на натоварени пътни артерии.

Четирите линии на нощния градски транспорт - от Люлин до Младост, от Обеля до Студентски град, от Овча купел до Левски и от Дружба до Гоце Делчев, да се запазят и следващата година предлагат зам.-кметът по транспорт Дончо Барбалов. "На този етап със същите параметри. Продължаваме да събираме информация и трябва да се анализира конкретно в 2019-а доколко той се ползва, как да повишим неговото използване", обясни той.

За какво ще харчи Столична община през 2019-а?

През 2019 г. ще започнат и ремонти на големи пътни участъци. Общо в транспорт и транспортна инфраструктура ще бъдат инвестирани 447,9 млн. лева.

306 млн. лв. са отделени за строителството на първия и втория участък от третата линия на метрото (от бул. „Владимир Вазов, през Орлов мост, центъра, „Красно село“, „Овча купел“ до Околовръстния път при Горна Баня).

Други 47,5 млн. лв. са заделени за изграждане и ремонт на основни улици и булеварди - в тях влизат 15 големи обекта - разширението на бул. „Филип Кутев“, последният участък от бул. „Монтевидео“ при новата метростанция, южното платно на бул. „Тодор Каблешков“ (от бул. „България“ до ул. „Костенски водопад“), пробива на бул. „Петър Дертлиев“, Източната тангента от бул. „Ботевградско шосе“ до Северна скоростна тангента, както и локална улична мрежа, която обслужва тангентата, бул. „Първа българска армия“, бул. „Президент Линкълн“, ул. „Народно хоро“ в район „Овча купел“, ул. „Житница“, реконструкция на бул. „Скобелев и транспортния тунел на НДК, основен ремонт на ул. „Кукуш“, ул. „Йосиф Щросмайер“, ул. „Коперник“, ул. „Атанас Узунов“ и основен ремонт на зоните на централна градска част.

В бюджета са заложени 38 млн. лв. за ремонт и поддръжка на улици на територията на цялата община, както и 4,5 млн. лв. за изграждане на улично осветление.

В плановете на общината влизат и изграждането на 15 велоалеи. Къде ще бъдат новите велотрасета обаче все още се изяснява.