/ Thinkstock/Getty Images
Цената на меда на дребно скача с 20%, заяви Николай Куманов, председател на Федерацията на българските пчелари, цитиран от "Монитор". По думите му в момента един буркан мед се продава по около 8-9 лева, а новата му цена ще бъде с лев или два по-висока и ще достигне 10–11 лева.

Медът може да поскъпне с до лев за килограм

Причината за поскъпването е, че тази зима 60% от пчелните семейства са загинали, което довело и до по-нисък добив. „Хората вече вдигнаха цената. Те скоро извадиха меда и въобще нямат намерение да го продават евтино“, заяви Куманов като добави, че цената на дребно може да падне чак зимата.

Пчелари: Браншът ни е пред колапс

На едро обаче цената остава без промяна. В момента, ако решим да купим по-големи количества от сладкото изкушение ще трябва да платим по около 5 лева за кило, а цената основно се определя от вноса от страни като Украйна и Китай. Според Куманов годишно от Китай внасяме по около 5000 тона мед, а от Украйна дори повече, но пчеларят не можа да даде конкретни цифри.

Свойства на меда, за които не подозираме

Причината да докарваме мед от чужбина е, че украинците имат доста голяма производство и ни го продават по 1,90 евро за килограм, което е около 4 лева. Това спестява доста разходи на родните производители, а пък и им позволява да надуят цената и да печелят много повече.

Ще се отразят ли проливните дъждове на добива на мед?

Куманов обаче уточни, че потребителите не могат да се ориентират дали бурканчето, което купуват е родно производство, или не, тъй като тарикатите слагали етикети на български език и пишели, че сладкият сироп е направен у нас.

Пет полезни свойства на меда

Освен заради смъртта на пчелите зимните студове също са оказали неблагоприятно влияние на пчелния добив. „Студът порази дръвчетата и пчелите останаха без овощната паша. Акацията и липата също не дадоха исканите резултати, както и билките, които заради високите температури също не позволиха да се събере достатъчно пчелен мед“, бе категоричен председателят на браншовия съюз "Пчела" в Кюстендил Тихомир Стоицов. Така през зимата пчелните семейства бяха на ръба на оцеляването, а тези, които се запазиха, се развиваха трудно, уточни той