Медът може да поскъпне с до лев за килограм

/ Thinkstock/Getty Images
Медът може да поскъпне с до лев за килограм
93998
Медът може да поскъпне с до лев за килограм
  • Медът може да поскъпне с до лев за килограм
Медът може да поскъпне с между 50 стотинки и лев за килограм. Повишението тръгва от прекупвачите на едро. Това прогнозира за Дарик председателят на Съюза на българските пчелари Михаил Михайлов. Причината за увеличението в цената на меда е в тежката зима и високата смъртност на пчелите тази година. Добивите ще бъдат по-ниски, а разходите на пчеларите са се увеличили, разказаха още от сектора.
 
Свойства на меда, за които не подозираме

Михайлов каза, че тенденцията е добивите да са по-ниски през тази година спрямо предходната. "Неслучайно търговци и преработватели имат намерение да повишат изкупната цена на едро на първите видове мед, които вече са извадени, а именно мед от рапица, акация. Сега очакваме за билковия, полифлорния, слънчогледовия и други", каза той.
 
Пчелари: Браншът ни е пред колапс
 
На въпрос за какво увеличение на цената на килограм за крайния потребител може да се говори, Михайлов каза, че засега по отношение на цените на дребно няма индикации за повишение. "При това повишение на цените на едро, смятам, че ще има повишение и на цените на дребно, но то ще бъде в малки граници - или с 50 стотинки, или с лев, и то си остава постоянно, като се запазва и за следващата година. Такава е практиката, когато се формират цените", каза той.

Ще се отразят ли проливните дъждове на добива на мед?

Пчеларите се оплакаха и от употребата на пестициди в земеделието, които също се отразяват зле на пчелните семейства.