/ Gulliver/Getty Images
Не е ставало дума за плановете за добив на "черно злато"
Саудитският крал Салман и президентът на САЩ Доналд Тръмп в телефонен разговор днес са подчертали необходимостта да се запази стабилността на петролния пазар, както и усилията на страните производителки на "черно злато" да компенсират евентуален недостиг, съобщават саудитските държавни медии, цитирани от Ройтерс.
 
Не се споменава за каквото и да е намерение на Саудитска Арабия да повиши производството си с 2 млн. барела дневно.
 
 
По-рано днес Тръмп обяви в Twitter, че саудитският крал Салман се е съгласил с искането да увеличи производството на петрол с "може би до 2 млн. барела" дневно.
 
"Тъкмо говорих със саудитския крал Салман и му обясних, че заради вълненията и ненормалното функциониране в Иран и Венецуела моля Саудитска Арабия да повиши производството на петрол може би с до 2 млн. барела дневно, за да покрие разликата... Цените са високи! Той се съгласи", написа американският президент в Twitter.

Русия и Саудитска Арабия се споразумяха без Иран за добива на петрол
 
Най-големият износител на петрол в света планира да добива до 11 млн. барела петрол дневно през юли, съобщи пред Ройтерс източник от сектора по-рано тази седмица, след като Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), Русия и други страни производителки постигнаха споразумение да повишат добива с около 1 млн. барела дневно.
БТА