/ БГНЕС, архив
Русия и Саудитска Арабия ще предложат увеличаване на добива на петрол от ОПЕК и неговите партньори с един милион барела на ден. Това съобщиха енергийните министри на двете страни, които трябва да убедят Иран да не налага вето на решението, предаде АФП.
 
Този вариант ще бъде обсъден днес от Организацията на страните износителки на петрол и в събота от ОПЕК и нейните партньори, заяви руският министър на енергетиката Александър Новак. "Това трябва да предотврати свиването на пазара", каза пред журналисти саудитският му колега Халид ал Фалих.
 
Проклятието на петрола

Саудитска Арабия обаче трудно ще убеди Иран, който може да се противопостави на мярката, а при ОПЕК е необходимо единодушие между членовете.
 
Иранският министър на петрола Биджан Намдар Зангане също взе участие в срещата, но я напусна по средата и каза пред журналисти, че решение не може да бъде постигнато, предаде ТАСС.
 
Иран, Ирак и Венецуела - три страни с ограничен капацитет за добив и износ - са против увеличаването на производството, искано от Саудитска Арабия, Русия и САЩ, заради увеличаването на цените и на световното търсене. Те се страхуват, че при увеличаване на добива приходите им ще спаднат, както и пазарният им дял.
 
2016-a: Цените на петрола стигнаха 30 долара, но производителите не искат да спрат добива

ОПЕК и партньорите на организацията от миналата година изпълняват споразумение за намаляване на добива с 1,8 млн. барела дневно. Тази мярка помогна цената на петрола да се повиши от 27 долара през 2016 г. до около 75 долара сега. Неочаквано намаляване на добива на Венецуела, Либия и Ангола на практика обаче сви предлагането с 2,8 млн. барела дневно през последните месеци. Добивът на Иран също вероятно ще намалее през второто полугодие заради новите санкции на САЩ.
БТА