Световната криза не заплашва европарите за България
Световната криза не заплашва европарите за България / netinfo

Световната финансова криза не заплашва с ограничения европейските фондове за България, каза във Велико Търново вицепремиерът за управление на еврофондовете Меглена Плугчиева.

Глобалната криза поставя пред нас предизвикателството да съумеем по предназначение и по най-прозрачен и бърз начин да използваме парите по еврофондовете, допълни вицепремиерът. В най-скоро време предстои да бъде организирана кръгла маса с участието на министри, работодатели, синдикати и чужди инвеститори, за да намерим най-добрия и ефективен подход за туширане на негативното влияние на кризата, каза още Плугчиева.

Тя бе във великотърновския университет, където изнесе пред студенти и преподаватели лекция на тема „Предизвикателствата пред България при усвояване на еврофондовете"

За осемнадесетте месеца до юни тази година са сключени договори за едва 93 132 000 евро. Като се има предвид огромната сума, която България може да получи по оперативните програми, сме изправени пред реалната заплаха да не успеем да усвоим този голям финансов ресурс, каза Плугчиева. Тя посочи, че последните шест месеца са довели до промяна в тази посока. От юни до този момент сумата на сключените договори е нараснала до 1,2 милиарда лева.

Това, от една страна, показва, че администрацията може да работи, но, от друга страна, доказва българския недостатък първо да неглижираме нещата и едва след това да се мобилизираме и решаваме проблемите. Този кампаниен подход е изключително грешен и вреден и е крайно време да бъде заменен с постоянство и последователност, каза пред студентите Меглена Плугчиева.

Вицепремиерът подчерта, че трябва да се работи и за нов модел в комуникацията между българските институции, която в момента е нарушена, а това създава проблеми и в комуникацията им с ЕС.

България има какво да наваксва и като приходи и жизнен стандарт, каза пред студентите Плугчиева. Доходите на българина сега се равняват на една 37 процента от доходите, които получава средностатистическия европейски гражданин.