/ БГНЕС
След дълги дебати Тристранката не постигна съгласие за Бюджет 2018
95048
След дълги дебати Тристранката не постигна съгласие за Бюджет 2018
  • След дълги дебати Тристранката не постигна съгласие за Бюджет 2018
Националният съвет за тристранно сътрудничество не постигна съгласие по бюджет 2018, сметките на здравната каса и на държавното обществено осигуряване.  Синдикатите и работодателите останаха на различни мнения за отмяна на класа прослужено време и механизма на изплащане на болничните листове.
 
От бизнеса не са съгласни и с административното увеличение на минималните осигурителни доходи и на минималната заплата.

С най-голяма подкрепа се ползва Законът за държавния бюджет, който бе подкрепен от 5 организации на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, а 2 не го подкрепиха. Бюджетът на здравноосигурителна каса беше подкрепен също от 5 организации, а 2 изразиха несъгласие и най-малка е подкрепата за бюджета на Държавното обществено осигуряване, който получи 2 подкрепи и 5 несъгласия, съобщи вицепремиерът Валери Симеонов след заседанието.
 
Сред темите, което обсъдиха на заседанието социално-икономическите партньори, бяха и три проекта на закони - за държавния бюджет на Република България за 2018 г., за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2018 г. и за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г.

Още по темата:

С Бюджет 2018 държавата може нормално да изпълнява функциите си, смята Владислав Горанов 

КНСБ настоява за поне 10% увеличение на всички бюджетни заплати

Запазва се режимът на изплащане на болничните

Социалният министър е против вдигането на заплатите "на калпак"