/ БГНЕС
Министър Бисер Петков разговаря с протестиращите синдикалисти от КНСБ
КНСБ настоява за поне 10% увеличение на всички бюджетни заплати, каза в Министерския съвет лидерът на синдиката Пламен Димитров.
 
Той и представители на Конфедерацията връчиха в НСТС декларация от протестиращите. Очакваме преди внасянето на бюджета в Министерския съвет да бъдат чути нашите тревожни сигнали за сферите, които остават без никакво увеличение на заплатите и за тези, които не получават толкова, колкото заслужават, посочи Димитров.
 
Хиляди на протест с искане за достойно заплащане на труда им

Сметката на КНСБ е, че за исканията им трябват между 100 и 150 млн. лева. Според синдиката е крайно належащо увеличението на заплатите на 14 000 души, подчинени на здравното министерство, които работят в психиатричните болници, центровете по кръвопреливане и регионалните здравни инспекции.
 
КНСБ настоява още и за увеличение на заплатите в Селскостопанската академия, на хората, заети с борбата с градушките, както и на работещите в сферата на културата. Пламен Димитров обясни, че заетите в тези сектори имат нагласата да излязат на допълнителни протести, ако не получат увеличение на възнагражденията.

Синдикатът очаква и реакцията на бизнеса по исканията на КНСБ заплатите да растат в реални измерения, а не да се отнемат придобивки. Ако не чуем отговор, ще продължим с протестите, зави Димитров. Той уточни, че протестите вероятно ще бъдат насочени към конкретни работодатели или браншове.
 

БГНЕС


От пресслужбата на Министерството на труда и социалната политика съобщиха, че министърът на труда и социалната политика Бисер Петков е разговарял с протестиращите синдикалисти от КНСБ. Срещата е била в сградата на Министерския съвет, където министър Петков е приел делегация от КНСБ.Министър Петков е заявил по време на срещата, че приоритет на управлението е повишаването на доходите. Доказателство за това е, че от догодина минималната работна заплата се увеличава с 50 лева и ще бъде в размер на 510 лева, посочил той.

Предвиден е 10-процентен ръст на заплатите в публични сектор и също толкова вдигане на възнагражденията на служителите във второстепенните разпоредители с бюджетни кредити в Министерството на труда и социалната политика, допълнил още министър Петков.

Запазва се режимът на изплащане на болничните

Петков е информирал, че в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2018 г. е отпаднала идеята за промяна в размера на обезщетението за временна нетрудоспособност в първите три дни от отпуска по болест. За сметка на това ще се увеличи контролът, което ще гарантира, че няма да се злоупотребява и същевременно няма да се ограничават правата на осигурените.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров е отбелязал положителни крачки, които предприема правителството и е предложил 5-годишен план за повишаване на доходите на българите, за да стигнат 60% от средноевропейските. Той е приветствал и засилването на контрола при издаването на болнични листове, допълниха от пресслужбата.
БТА