/ БГНЕС
С внесения в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) проект на бюджет на Държавното обществено осигуряване за 2018 г. се предлага запазване на режима на изплащане на болнични във вида, в който е сега - работодателите да плащат 70% от осигурителния доход през първите три дни, а от четвъртия НОИ по 80%. Това каза социалният министър Бисер Петков при представянето на проекта на С внесения в НСТС проект на бюджет на Държавното обществено осигуряване за 2018 г. бюджет по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество. 

Отпаднало е предложението работодателите да плащат през първите три дни само 50 процента от дневната надница.
 
Затягат контрола върху болничните

Бисер Петков заяви при представянето на бюджета, че се наблюдава значително намаляване на зависимостта на бюджета на ДОО от държавния бюджет, като делът на финансирането от държавния бюджет за следващата година пада на ниво около 40%, а доскоро нивата бяха около 50%. Според него това е симптом на финансово оздравяване на системата на държавното обществено осигуряване.
 
Министърът посочи, че в проекта се забелязва значителен ръст на приходите от осигурителни вноски, който спрямо бюджетът на ДОО за тази година е 16,1% - 902 млн. лева. Това по думите на Петков се дължи на повишението на осигурителната вноска с 1%, на ръста на средния осигурителен доход и на увеличението на осигурените.
 
Планираният ръст на разходите по бюджета на ДОО е 691,8 млн. лева, т.е разходите нарастват по-малко отколкото ръстът на приходите, каза Бисер Петков. По думите му ръстът на разходите се дължи основно на по-високите разходи за пенсии - 500 млн. повече, както и на по-високите разходи за краткосрочно обезщетение за безработица.
 
Бисер Петков припомни, че е предвидено преизчисляване на пенсиите от 1 юли 2018 г. с 3,8% по механизма за повишаване на тежестта на година осигурителен стаж в пенсионната формула. В проекта на бюджет на Държавното обществено осигуряване има текст, който гарантира, че нарастването за всички пенсии ще бъде в размер на 3,8%. В резултат на съотношението на приходната и разходната част, се наблюдава значително подобряване на системата на Държавното обществено осигуряване, изразяващо се в абсолютно и относително намаление на дефицита, каза министър Петков.
 

БГНЕС


Планираният размер на недостига от средства, който се покрива със субсидия от държавния бюджет за следващата година е 4 186 300 000 лева. Проектът на бюджет на ДОО предвижда увеличаване на размера на осигурителната вноска за фонд "Пенсии" с един процент - 19,8% за родените преди 1 януари 1960 г., при съотношение 11.02 за сметка на работодателя и 8.78 за сметка на работника и 14,8% за родените след 31 декември 1959 г., съответно при съотношение 8.22 / 6.58.
 
Предвижда се административно увеличение на минималните осигурителни прагове с 3,9%. Увеличението заедно с планираното увеличение на минималната работна заплата с 10.9%, ще доведат до средно увеличение на минималните осигурителни прагове през 2018 г. с 6,8%.

Минималната работна заплата се увеличава от 460 лева на 510 лева. Определя се минимален месечен осигурителен доход за самоосигуряващите се от 510 лева. Увеличава се минималният осигурителен доход на земеделските стопани и тютюнопроизводителите от 300 на 480 лева. Запазва се размерът на максималния осигурителен доход на 2600 лева. За 2018 година не се правят вноски за фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите". Повишават се изискуемите възраст и осигурителен стаж за всички категории труд.
 
Замразяват идеята първите три дни болнични да се плащат наполовина

От 1 януари 2018 г. процентът на всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула се увеличава от 1,126 на 1,169. От 1 юли пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември на предходната година не се осъвременяват, а се преизчисляват с новия процент за всяка година осигурителен стаж - 1,169. Таванът на пенсиите остава 910 лева.
 
Увеличава се минималният дневен размер на обезщетението за безработица от 7,20 лева на 9 лева и се определя максимален размер 74,29 лева. Увеличава се обезщетението за отглеждане на малко дете от една до двегодишна възраст от 340 лева на 380 лева.
БТА