/ ThinkStock/Getty Images
Предвиждат да се плаща по-малко за първите три дни болнични догодина
94942
Предвиждат да се плаща по-малко за първите три дни болнични догодина
  • Предвиждат да се плаща по-малко за първите три дни болнични догодина
От следващата година първите три дни болнични ще струват на работодателите само 50 процента от дневната заплата на работниците, вместо досегашните 70 процента. Намалението на това обезщетение е заложено в проектобюджета на държавното обществено осигуряване за 2018-та година, научи Дарик.
 
Бизнесът иска оставката на социалния министър

Поправката, която ще бъде направена в Кодекса за социално осигуряване, има за цел да облекчи бизнеса, въпреки че днес четирите работодателски организации поискаха оставката на социалния министър, заради внесените предложения за административно вдигане на минималните осигурителни доходи и на минималната заплата.
 
Социалният министър опроверга твърдения на бизнеса

Проектобюджетът на НОИ предвижда още увеличаване на обезщетението за втората година от майчинството на 380 лева и въвеждане на максимално дневно обезщетение за безработица, което през следващата година ще бъде 74 лева.

Петков ще предложи 3.9% ръст на минималните осигурителни прагове през 2018-а

Временната мярка работодателите да плащат първите три дни болнични, която се превърна в постоянна, ще бъде облекчена с намаляване на дължимото обезщетение - то ще бъде 50 процента от среднодневното възнаграждение или с 20 процента по-ниско от получаваната досега сума.
 
Синдикалист: Като говорим за Европа, нека започнем от заплатите

Управляващите предлагат и мярка за намаляване на злоупотребите с болничните листове и обезщетенията - отпада досегашната възможност това обезщетение да се полага на хората до 30 дни след прекратяване на трудовия им договор. За сметка на това правителството предлага вдигане на минималното обезщетение за безработица, като дневният му размер ще се увеличи на 9 лева. Въвежда се и максимален дневен размер на това обезщетение, който ще се определя всяка година, а за 2018-та година се предлага стойността му да бъде 74 лева.

България се превърнала в "синдикална република", смята Домусчиев

За да бъдат намалени разходите във фонд "Безработица", се въвежда ново изискване за достъп до обезщетението за безработни. То предвижда човек да има внесени осигуровки най-малко за 12 от последните 18 месеца. След няколкогодишно замразяване обезщетението за втората година от майчинството се вдига с 40 лева и размерът му става 380 лева, което се равнява приблизително на 75 процента от новия размер на минималната заплата.

Предлага се запазване на максималния осигурителен доход, който е 2600 лева, както и на максималната пенсия в размер на 910 лева. От 1-ви юли минималната пенсия ще нарасне до 207.60 лева, а пенсиите за стаж ще се преизчислят, като се увеличи тежестта на всяка година стаж на 1,169 или с процент, изчислен по швейцарското правило, което гарантира увеличение на всички пенсии поне с този процент.