Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев
Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев / БГНЕС, архив
България се превърнала в
94330
България се превърнала в
  • България се превърнала в
Работодателите обвиниха синдикатите в лъжи и заплахи, довели до решението на правителството да запази добавката за прослужено време. От бизнеса обориха твърдението на КНСБ и КТ "Подкрепа", че с премахването на добавката заплатите на работещите хора ще замръзнат, и припомниха идеята си за еднократното вкарване на добавката в основното възнаграждение.
 
Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев обяви синдикатите за вредни за икономическото развитие на България, а Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал илюстрира ролята им чрез приказката за трите прасенца, в която работливото прасе напуска страната заради тях.
 
Менда Стоянова е за отпадане на класа за прослужено време

Във вторник работодателите ще направят опит да убедят премиера Бойко Борисов, че трябва да отпадне както добавката за стаж, така и минималните осигурителни прагове, а държавата трябва да спре да определя минималната заплата.
 
Синдикатите не са спирали да търсят начин как, без да се работи повече, да се печели повече, заяви Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.
 

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев
БГНЕС

"Единственият начин е да се работи повече и по-добре и да се краде по-малко. Това е начинът за повишаване на доходите", каза Велев и допълни: "Изобщо синдикатите приличат на човек, застанал на брега на реката, който говори на водата "Течи, течи". Тя си тече и без това".  
 
Добавката за професионален опит и стаж се запазва

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев се възмути от постъпката на синдикатите - извънредната им среща с премиера в края на миналата седмица.
 
"Какво е това да ходят при премиера с неверни данни и информация, със стачни комитети, заплахи и така нататък? Ние май наистина се върнахме към мутренските години. И вицепремиер, който отговаря за икономиката - и те застанали зад гърба му - да се извинява каква голяма грешка бил направил. Синдикална република България - в това се превърнахме ние", каза Домусчиев.
 
От бизнеса илюстрираха ролята на синдикатите у нас чрез приказката за трите прасенца, които в свят без синдикати знаят, че работливото ще получи най-висока заплата, а мързеливото - най-ниска. "След време обаче в тази кочина се появили синдикати и прокарали решение да има минимална заплата, минимални осигурителни доходи и клас за прослужено време. И според тези закони в тази кочина, трябвало минимум 1000 лева да се вземат. И какво станало по-нататък? Работливото прасе напуснало кочината", довърши "приказката" Васил Велев.  
 

Бизнесът иска да се върне добавката за стаж в заплатите на чиновниците

Изпълнителният председател на БСК Божидар Данев
БГНЕС, архив

Божидар Данев от Българската стопанска камара обобщи целта на срещата с премиера във вторник. По думите му работодателите отиват при министър-председателя не за друго, а да демонстрират, че той приема не само синдикати, но "ще приеме и работодатели, които да му кажат истината".