Добавката за професионален опит и стаж се запазва
Добавката за професионален опит и стаж се запазва / БГНЕС
Добавката за трудов стаж и професионален опит няма да бъде премахната от заплатите на работещите по трудов договор - това стана ясно след извънредна среща на синдикатите при премиера Бойко Борисов, с участието на вицепремиера Валери Симеонов. Тя беше предизвикана от изказване на Валери Симеонов в края на миналата седмица, че подкрепя искането на бизнеса за отпадане на тази добавка, която се начислява към възнагражденията на работещите по трудово правоотношение. Днес вицeпремиерът се извини за това изказване, като уточни, че то е негова лична позиция, а не е позиция на правителството.

Индустрията готова на протест заради клас "Прослужено време"

Добавката за професионален опит и стаж се запазва
БГНЕС

След няколкодневната дискусия за това трябва ли да отпадне или да се запази добавката за стаж и професионален опит, известна като клас "прослужено време", от КНСБ и КТ "Подкрепа" поискаха среща с премиера Бойко Борисов и получиха уверение, че тази тема не присъства в дневния ред на управляващите.
 
"Темите на България са доходите, кадрите, които липсват, увеличението на пенсиите, реформите в образованието", заяви Пламен Димитров от КНСБ.

Валери Симеонов: Класовете за прослужено време трябва да отпаднат

Добавката за професионален опит и стаж се запазва
БГНЕС


По тези теми ще бъдат набелязани конкретни мерки в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество и ще се работи за тяхната реализация, обясни още лидерът на КНСБ. Думите му потвърди вицепремиерът Валери Симеонов, който се извини за изказването си от миналия петък, в подкрепа на идеята на бизнеса за отпадане на добавката за стаж:
 
"Преценявам, че това беше грешка да кажа какво е моето лично мнение, защото то се прие едва ли не като позиция на правителството и се наложи да се влиза в този неприятен обяснителен режим. Съжалявам, че съм си изразил личното мнение", каза още Симеонов.
 
Междувременно от Асоциацията на индустриалния капитал обявиха, че в понеделник ще представят аргументи в подкрепа на предложението за отпадане на това допълнително възнаграждение, а четирите работодателски организации изпратиха писмо до браншовите организации, в което заявяват, че отказват да преговарят за минималните осигурителни прагове за догодина, докато правителството не изработи консенсусен модел за  определяне на минималната работна заплата.