Хасан Адемов
Хасан Адемов / БГНЕС
Да отпадне клас прослужено време и да се изработи механизъм за определяне на минималната работна заплата. Тази идея срещна подкрепата на вицепремиера Валери Симеонов, който се срещна с представителите на работодателските организации. Председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов коментира идеята.

Валери Симеонов: Класовете за прослужено време трябва да отпаднат

Според него: "Това е една от вечните теми в отношението между работници и служители, между труда и капитала. Това е един въпрос, който трябва да бъде обсъден в обществото, трябва да бъде обсъден в Националния съвет за тристранно сътрудничество, трябва да бъде обсъден в НС, защото е вярно че при държавните служители този въпрос е решен отдавна. Но там ситуацията е съвършено различна, защото държавата плаща и личната осигурителна вноска на държавните служители, което поставя в неравнопоставено положение тези, които работят в реалния сектор. При това ниво на заплащането в България, дори и да се приеме такова решение, в никакъв случай не трябва да се стига до намаляване на доходите на работниците и служителите.
 
Той допълни още, че предстои тежка дискусия по темата.  "За да се стигне до решение на този проблем трябва да има задължително широка публична дискусия за да може да се чуят всички мнения."