България е единствената страна в Европа, в която има класове и минимални осигурителни прагове. Това каза пред NOVA изпълнителният председател на БСК Божидар Данев по повод темата за класа прослужено време.
 
Миналата седмица след среща с представители на работодателските организации вицепремиерът Валери Симеонов подкрепи идеята да отпадне клас прослужено време и да се изработи механизъм за определяне на минималната работна заплата.
 
Валери Симеонов: Класовете за прослужено време трябва да отпаднат

Така се провокира дискусия за класа прослужено време. Според личното мнение на Менда Стоянова от ГЕРБ той трябва да стане част от работната заплата на служителите, Обединените патриоти пък казаха, че Симеонов изразил личното си мнение и конкретно предложение нямало, а от БСП се обявиха категорично против подобна стъпка.
 

Изпълнителният председател на БСК Божидар Данев
БГНЕС, архив

"Доходите на хората няма да намалеят с тази промяна. Те ще бъдат запазени, ще получават и бонуси, но това ще става за компетенции и опит, а не автоматично по нормативни разпоредби”, заяви Данев пред NOVA. По думите му „искаме да сме като другите европейски страни”.
 
Бизнесът предлага премахване на минималната заплата

„Като говорим за Европа, нека започнем от заплатите. Да ги направим европейски и след това да правим всичко друго”, каза от своя страна президентът на КТ "Подкрепа” Димитър Манолов.
 

Президентът на КТ Подкрепа Димитър Манолов
БГНЕС, архив

По думите на синдикалиста има много страни в Европа, където има минимална работна заплата и клас прослужено време.
 
Горанов пред Дарик през есента на 2015-а: Процентът за прослужено време е анахронизъм

Манолов попита Божидар Данев дали си мисли, че хората му вярват, че работодателите наистина мислят за доходите на работниците.
 
„Само за година доходите са нараснали с 9,8%, докато БВП е пораснал само с 3,6 на сто. А това е показателно, че работодателите вдигат заплатите”, отвърна Данев.
 
nova.bg