Социалният министър Бисер Петков
Социалният министър Бисер Петков / БГНЕС, архив
Бизнесът поиска оставката на социалния министър
94934
Бизнесът поиска оставката на социалния министър
  • Бизнесът поиска оставката на социалния министър
Бизнесът поиска оставката на социалния министър Бисер Петков заради заложеното за догодина административно увеличение на минималните осигурителни прагове с 3.9 процента и вдигането на минималната работна заплата с 50 лева.

Пенсиите догодина ще се увеличат с 3,8%

В писмо до Петков работодателските организации заявяват, че тези предложения, разписани в проекта на бюджета на държавното обществено осигуряване, не са консултирани с тях като представители на работодателите в България. От бизнеса определят действията на социалния министър като стъпка срещу социалния диалог и демонстрация на отказ да се изпълни европейската препоръка за актуализация на минималната заплата след приемане на механизъм.
 
България се превърнала в "синдикална република", смята Домусчиев

В края на миналата седмица от Асоциацията на индустриалния капитал предупредиха, че ако социалният министър Бисер Петков удържи на обещанието си за административно увеличаване на минималните осигурителни прагове за догодина, бизнесът ще реагира остро.
 
200 лева минимална пенсия за стаж и възраст от 1 октомври

Васил Велев припомни, че миналата година заради отказа на работодателите не е имало преговори за тези прагове и без намеса на държавата доходите са нараснали.
 
Петков ще предложи 3.9% ръст на минималните осигурителни прагове през 2018-а

"Средният осигурителен доход е нараснал с 6 на сто при ръст на праговете от 2.5 процента. Според синдикатите трябваше да се срине, а всъщност приходите в НОИ са нараснали с 14 на сто", каза Велев.

В писмото до министър Бисер Петков от бизнеса посочват, че минимални осигурителни прагове по професии и икономически дейности не се прилагат в нито една друга държава членка на ЕС. Организациите обръщат внимание също на заложеното вдигане на вноската за пенсия при първоначално заявени намерения за отказ от увеличаване на данъчната тежест, както и на административното вдигане на минималната пенсия, което не е обвързано с осигурителния принос и нарушава принципите на пенсионния модел у нас.
 

Синдикалист: Като говорим за Европа, нека започнем от заплатите

Заради официално внесените и неконсултирани със социалните партньори предложения за увеличаване на праговете и на минималната заплата, работодателите настояват за незабавното оттегляне на Бисер Петков от поста социален министър.