Синдикатите искат замразяване на акцизните ставки за тока и въглищата
Синдикатите искат замразяване на акцизните ставки за тока и въглищата / netinfo

Замразяване на акцизните ставки за електроенергията и въглищата, както и диференциация на данък добавена стойност предлагат от КНСБ в становището до Националния съвет за тристранно сътрудничество по повод предстоящото гласуване в Министерски съвет на промени в данъчното законодателство.

От КНСБ не одобряват влизащите в сила от догодина акцизни ставки на електроенергията за стопански нужди и на въглищата, които са увеличени съответно с 18 процента и 50 процента. Според становището, представено от вицепрезидента Николай Ненков, ставката на ДДС трябва да остане 20 процента, но ако има промяна, тя трябва да бъде по посока рязкото й намаляване до 15 процента за храни и лекарства и запазване на стойността за останалите стоки и услуги.

Синдикатите не приемат драстичното намаляване на облагаемата с данък наследство сума и предлагат и предлагат вместо 70000 лв., тя да бъде 160000 лв.

Възстановяване на необлагаемата минимална работна заплата и преминаване на облагаемите социални разходи от работник към работодател, е поискано в становището.

Според Ненков управляващите трябва да възстановят семейното подоходно облагане, да увеличат сумата за ваучерно хранене от 40 лв. на 80 лв. и да въведат данъчни стимули за повишаване на квалификацията на служителите.