/ ThinkStock/Getty Images
Работодатели сигнализират КЗД за дискриминация заради
94345
Работодатели сигнализират КЗД за дискриминация заради
  • Работодатели сигнализират КЗД за дискриминация заради
Бизнесът атакува добавката "клас прослужено време" със сигнал до Комисията за защита от дискриминация (КЗД).
 
В сигнала, внесен вчера, четирите работодателски организации посочват, че с чл.12 от Наредбата за структурата на работната заплата, който регламентира добавката, и с постановлението на правителството за минималния й размер се нарушава забраната за дискриминация, основана на възраст, както и на работа в частния и публичния сектор.
 
Правителството на кръстопът за клас прослужено време

Междувременно синдикатите обявиха, че ще сезират всички международни институции във връзка с агресивното поведение и циничното отношение на работодателите в понеделник.
 
От КНСБ и КТ "Подкрепа" изразиха възмущението си от изявленията на ръководителите на работодателските организации, които нарекоха работещите хора "търтеи" и обявиха синдикатите за "вредни".
 
Добавката за професионален опит и стаж се запазва

Текстовете от наредбата, с които се определя добавката за стаж и професионален опит, поставят в дискриминационно положение по-младите работници, както и държавните служители, за които тази добавка беше отменена преди няколко години. Това става ясно от мотивите, с които четирите работодателски организации сезират Комисията за защита от дискриминация.
 
Индустрията готова на протест заради клас "Прослужено време"

"Хаосът в добавката за прослужено време е пълен. Не е ясно защо, независимо, че държавните служители нямат право "клас прослужено време", например прокурорите, съдиите, всички те имат 2% "клас прослужено време". Хората от Министерството на вътрешните работи също имат "клас прослужено време". Включително и народните представители имат клас "Прослужено време", обясни Божидар Данев от Българската стопанска камара.
 
В жалбата на работодателите се настоява за приемане на текстовете и постановлението за дискриминационни и предписания до социалното министерство и Министерския съвет за тяхната отмяна.
 
Бизнесът иска да се върне добавката за стаж в заплатите на чиновниците

Колкото до заявката на синдикатите, че ще се обърнат към международни институции във връзка с поведението на работодателите от началото на седмицата, Божидар Данев направи следния коментар: "Аз не виждам какво да ни притеснява. Безспорно може би и ние пререгулирахме малко нещата".
 
"Две години ние търпяхме този непрекъснат натиск, който върви и подбуждаше цялото общество, като превръщаше едва ли не работодателите в престъпници и нахални капиталисти. Непрекъснато се говореше за повишаване на доходите без да се съобразява, че доходите се повишават, ако расте икономиката", поясни още Данев.
БТА