Среща на четирите работодателски организации с представители на правителството
Среща на четирите работодателски организации с представители на правителството / БГНЕС
Въпросът с отпадането на добавката за прослужено време остава отворен, а преговорите между бизнеса и синдикатите ще започнат наесен, в рамките на първото заседание на Тристранката след лятната ваканция. Това стана ясно след днешната среща на четирите работодателски организации с представители на правителството. Въпреки че основната тема на срещата беше инвестиционният климат у нас, бизнесът отново представи исканията си за отпадане на добавката за стаж и на минималните осигурителни прагове, както и за въвеждане на механизъм за определяне на минималната работна заплата. Миналата седмица синдикатите проведоха аналогична среща с управляващите, на която получиха уверение, че тази добавка няма да бъде премахната.

Добавката за професионален опит и стаж се запазва
 
Въпреки че предложението на бизнеса за отмяна на добавката за прослужено време и влизането й в основната заплата не е приоритетна тема за правителството, финансовият министър Владислав Горанов посочи Тристранния съвет като мястото, на което въпросът ще бъде обсъден и решен.
 
Това ще стане в началото на септември, заяви Горанов след днешната среща с работодателските организации.

Индустрията готова на протест заради клас "Прослужено време"
 
"Няма забранени теми за дебат и в НСТС тя е внесена от работодателските организации. Вероятно ще се обсъди. Какво ще се реши накрая? Нашата позиция е, че това не ни е основният приоритет, имаме по-важни неща да решаваме", допълни той.
 
Колкото до предложението на бизнеса за механизъм, по който да се договаря минималната заплата в диапазон между линията на бедността и средното съотношение между минималната и средната заплата за държавите от Европейския съюз, министър Горанов заяви, че преговорите ще продължат.

Валери Симеонов: Класовете за прослужено време трябва да отпаднат
 
"Диалогът за механизма за минималната работна заплата продължава. На мен ми е любопитно да видя подобни механизми във водещи европейски икономики, които да ни послужат за добра основа. Няма нужда да откриваме топлата вода", каза още той.
 
България се e превърнала в "синдикална република", смята Домусчиев

В днешната среща е участвал и вицепремиерът Валери Симеонов, който след извънредната среща със синдикатите миналата седмица се извини за изявлението си в подкрепа на отпадането на добавката за стаж и увери, че това не е позиция на правителството.