След публикуването на секторния анализ на пазара на горивата Комисията за защита на конкуренцията започва процедури за установяване на картелни споразумения между седем от веригите бензиностанции в страната.

КЗК разследва евентуален картел на пазара на горива

„Имаме право да влезем на инспекции в компаниите, за които предполагаме, че участват в картела на пазара на горива. За целта обаче ни трябва разрешение от съда. Той пък е длъжен веднага да ги уведоми за предстоящата инспекция и ние отиваме там, където вече ни очакват". Това каза говорителят на Комисията за зашита на конкуренцията (КЗК) Марио Гаврилов в ефира на „Здравей, България" по Нова телевизия.

Той подчерта, че антимонополният орган няма законови лостове, с които „да натисне търговците", за да намалят те цените на крайния продукт.

„Надяваме се, че когато наказваме прегрешилите, те да се дисциплинират и това да бъде като обица на ухото за останалите", каза още Гаврилов.

Борисов: Разследването за картел е в унисон със съмненията на кабинета

По думите му предстоят и изслушвания на подозираните в участие в картел.

КЗК работела усилено и по сигнала на варненския бизнесмен Веселин Марешки, който също твърди, че на пазара на горива има картел.

Източник: Novanews.bg