Прогнозират рецесия в САЩ през втората половина на годината
Прогнозират рецесия в САЩ през втората половина на годината / netinfo

Съединените щати най-вероятно ще навлязат в рецесия през втората половина на годината в резултат на отслабването на валутните и данъчни мерки, прогнозират анализатори от най-голямата швейцарска банка UBS (Ю Би Ес), цитирани от Франс прес и БТА.

"Силното понижаване на лихвите и възстановяването на данъци досега позволяваше на американската икономика да избегне рецесията", но този смекчаващ ефект е към края си, посочват икономистите. Според тях САЩ няма да могат да избегнат инфлационната спирала, като тази година икономическият растеж се очаква да достигне 1,3 процента и едва 1 процент през 2009 година.

Анализаторите от Ю Би Ес предвиждат запазване на слабата конюнктура и "никакъв бърз подем" след фазата на рецесия. Що се отнася до Европа, банковите анализатори прогнозират "ясно изразено забавяне" и все така високо равнище на инфлацията, което ще представлява пречка за централните банки да намалят лихвите си в краткосрочен план. Икономистите очакват сравнително дълъг труден етап за еврозоната, но без трайна рецесия, въпреки че според тях тя изглежда неизбежна за някои страни, особено засегнати от свиването на жилищния пазар и други структурни неравновесия.

Очакваното отслабване на инфлационния натиск към края на годината би трябвало да открие пътя за смекчаване на валутната политика през 2009 година, смятат швейцарските анализатори. Те отбелязват, че засега азиатските икономики проявяват "изненадваща съпротива", но забавянето ще се засили, а Япония е на ръба на рецесията.

Икономистите от швейцарската банка очакват засилване на долара спрямо валутите на останалите страни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).