Преките чужди инвестиции в България са се повишили
Преките чужди инвестиции в България са се повишили / netinfo

Преките чужди инвестиции в България през последните две години са равни на инвестициите, направени през предходните 15 години. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, който участва в конференцията “Икономическото партньорство Европейски Съюз-САЩ: Нови възможности за българския бизнес”. Страната ни е ключов фактор в стабилността и икономическото развитие на региона, но е важен въпросът как ще продължи да изпълнява тази роля и в бъдеще, подчерта Овчаров.

В момента успяваме да балансираме между интересите на Европейския съюз, НАТО и други големи играчи на геополитическата карта на света, допълни министърът на икономиката и енергетиката.

Според него, България е малко по-добре по отношение на енергийната си зависимост в сравнение със средното ниво за Европейския съюз. Правилната политика за извоюване на енергийна независимост всъщност преминава през взаимна енергийна зависимост, обясни Овчаров и подчерта, че правителството се стреми да участва във всички значими енергийни проекти в региона.

Министърът постави въпроса дали са ни необходими чуждестранни инвестиции във всички области или средствата трябва да бъдат насочвани към определени сектори. България има нужда от инвестиции, които да бъдат в традиционни за нас сектори, които да ни позволят да бъдем конкурентоспособни. Вече не можем да си позволим да се включваме в проекти, които изискват огромен човешки и енергиен ресурс. Трябва да се насочим към високотехнологични, нискоенергоемки проекти, в които да бъдат привличани висококвалифицирани кадри, допълни Румен Овчаров.