Петролно-газовата индустрия в Боливия вече е държавна
Петролно-газовата индустрия в Боливия вече е държавна / netinfo

Президентът на Боливия Ево Моралес завърши амбициозния си план за национализация на петролно-газовата индустрия на страната, предаде Асошиейтед прес.

Моралес подписа договори, които позволяват на Петробрас, Репсол и други международни петролни компании да продължат да работят в Боливия под контрола на държавата.

Малко след полунощ, когато изтече крайният срок за сключване на национализационните договори, Моралес се присъедини към представители на осем чуждестранни компании за официалната церемония по подписването на договорите. Със събитието беше отбелязано постигането на една от основните цели на вече деветмесечното управление на Моралес.

Нови сделки с боливийското правителство подписаха два филиала на Петробрас, Репсол, Бритиш газ Боливия корпорейшън, Андина, Чако, Матпетрол и Плъспетрол.

Френската компания Тотал и базираната в САЩ Винтидж петролиъм подписаха сделки за национализация в петък.

Моралес национализира петролно-газовата индустрия на Боливияна 1 май. Неговият декрет даде на чуждестранните компании срок от 180 дни, в който или да предадат на държавата контролния дял от своя бизнес в Боливия, или да напуснат страната.

"Тази борба не беше напразна", заяви Моралес. "Ние доказахме, че е възможно да се промени неолибералния икономически модел."