Пенсионната възраст за първа и втора категория на труд ще се увеличава плавно

Пенсионната възраст за първа и втора категория на труд ще се увеличава плавно
Пенсионната възраст за първа и втора категория на труд ще се увеличава плавно / снимка: Sofia Photo Agency
Пенсионната възраст за първа и втора категория на труд ще се увеличава плавно
31322
Пенсионната възраст за първа и втора категория на труд ще се увеличава плавно
  • Пенсионната възраст за първа и втора категория на труд ще се увеличава плавно

Възрастта за пенсиониране при работещите от първа и втора категория на труд ще се увеличава плавно с по една година от 1-ви юли 2011-та година до 2013-та година, каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. По думите му това е едно от предложенията на синдикатите, с което правителството ще се съобрази, тъй като тези работници полагат труд при по-тежки условия. Министър Младенов допълни, че се запазва увеличаването на общия осигурителен стаж с 3 години за всички категории от 1-ви юли догодина. Синдикатите отново се обявиха против предлаганите промени в пенсионната система и за увеличаване на осигурителните вноски. Според социалния министър може да се мисли за увеличаване на осигурителната тежест след 1-ви януари 2012-та година, когато свърши кризата.

Вдигането на общия осигурителен стаж за пенсиониране ще важи за всички, включително за армията и полицията, обясни министър Младенов. По думите му така замислената реформа е най-приемливият вариант за стабилизиране на пенсионната система. „Правим системата толкова гъвкава, че даваме възможност на хора, на които не им достигат до три години осигурителен стаж, да могат да се пенсионират по-рано с коефициент 0,2 на сто по-малък на пенсията на месец. И обратно, хората, които продължат да работят по-дълго на пазара на труда, да им се даде коригиращ коефициент с 3 процента на година", каза Младенов.

Промените не предвиждат отнемане на правото на работодателя да освобождава работник, навършил пенсионна възраст. Все още се обсъждат и вариантите за криминализиране на неплащането на осигурителни вноски от работодателите.

Синдикатите се обявиха за стабилизиране на пенсионната система чрез вдигане на осигурителната тежест и поискаха среща с премиера Борисов. „Нека да питаме народа. Един референдум, господин премиер, питате народа какво предпочита: да се увеличи вноската с еди-колко си процента, плавно във времето, или да му се вдигна стажът или възрастта. Тогава ще намерим решението и ще търсим вече детайлите на експертно ниво", каза Пламен Димитров от КНСБ.

След заседанието стана ясно, че ще бъдат обсъдени и варианти за криминализиране на неплащането на осигурителни вноски от работодателите. „Ние сме категорично против на криминализирането на забавеното плащане на осигуровки, които са начислени, има ги в баланса на предприятието, но те не се плащат поради липса на финансова възможност, поради това, че държавата не е платила по изпълнени обществени поръчки", каза Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.

Окончателните промени в Кодекса за социална осигуряване ще бъдат гласувани от правителството следващата седмица.