Партиите изтеглили от банките милиони лева депозити през май
Партиите изтеглили от банките милиони лева депозити през май / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Партиите изтеглили от банките милиони лева депозити през май
65194
Партиите изтеглили от банките милиони лева депозити през май
  • Партиите изтеглили от банките милиони лева депозити през май

Нивото на депозитите в банковата система е намаляло през май заради изборите. Това коментира пред журналисти управителят на една от най-големите банки у нас Виолина Маринова. По думите й през летните месеци традиционно има по-ниско ниво на спестяванията, но заради изборните кампании партиите са изтеглили част от влоговете си.

Според Виолина Маринова данък „лихва" не е оказал сериозно влияние върху депозитния пазар. Въпреки че подобно облагане съществува в много европейски страни, парите, които хората влагат, би следвало да са обложени вече. „Доходът, който те реализират от лихвите, е доход, но можеше и да не се облага", коментира тя.

По отношение на спада на депозитите през май, Маринова обясни, че трябва да се влизе в дълбочина кои точно. „Защото както беше посочено на граждани, в този ред влизат и на партиите", допълни тя, цитирайки по памет, че изтеглените пари от депозити на партиите възлизат на около 20 млн. лв.

Виолина Маринова не коментира предупреждението от БНБ банките да внимават с намалението на лихвите по кредитите и с фиксираните лихви по заемите. Банкерката увери, че всички следят ситуацията и ще реагират според нея.