Отказваме се от Бургас-Александруполис и отлагаме АЕЦ Белене
Отказваме се от Бургас-Александруполис и отлагаме АЕЦ Белене / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Отказваме се от Бургас – Александруполис и замразяваме АЕЦ Белене
30078
Отказваме се от Бургас – Александруполис и замразяваме АЕЦ Белене
  • Отказваме се от Бургас – Александруполис и замразяваме АЕЦ Белене

България се отказва от участие в проекта Бургас-Александруполис, съобщи премиерът Бойко Борисов след среща с посланиците от ЕС. Сред аргументите за отказа е, че населението на Бургаския регион не одобрява проекта, трасето преминава през защитени местности и няма гаранции за скорошно изплащане. Борисов изказал недоволство от работата на електроразпределните дружества и от фирма "Сименс" заради проблемите със системата за издаване на лични документи.

Отказваме се от БургасАлександруполис и отлагаме АЕЦ Белене
netinfo

Изненадващото съобщение за българската позиция за нефтопровода Бургас-Александруполис Борисов мотивира и така: „Всички видяхме какво стана в Мексиканския залив. Обясних на посланиците колко е бурно морето, колко е тесен заливът, какво означава всеки ден да влиза танкер там, какво означава разлив на танкер там."

България отлага и постояването на АЕЦ „Белене". „Всеки, който ми даде цената и да обсъждаме цена и откъде ще вземем парите, сме готови веднага да седнем да говорим с него. Ако някой ми каже днес откъде да извадя 26 млрд. лв., за да построя „Белене" и след колко години ще си върна парите от тях, тогава нека да ме обвини, че бавя проекта", каза премиерът.

Отказваме се от БургасАлександруполис и отлагаме АЕЦ Белене
netinfo

Премиерът разговаря с посланиците от Европейския съюз дълго, като призна, че на моменти е бил остър. Сред обсъжданите въпроси са били работата на електроразпределителните дружества и на фирма „Сименс", която има проблеми с въвеждането на системата за документи за самоличност. Борисов отново повтори, че тези чуждестранни фирми едва ли в собствената си държава се държат по този начин. 

По-късно обаче правителствената пресслужба разпространи съобщение, в което се посочва, че към момента България не е предприемала официални действия за прекратяване на участието си в проекта Бургас-Александруполис. България ще изчака официалната оценка за въздействието на петролопровода върху околната среда, е заявил премиерът Борисов пред дипломатите, цитиран от пресслужбата.

В писмото се уточнява още, че по време на срещата в отговор на въпрос на посланика на Гърция Магдалини Куманаку относно изграждането на проекта Бургас-Александруполис премиерът е изтъкнал, че населението в бургаския регион и местните експерти са против реализацията на петролопровода, тъй като трасето преминава през защитени от Натура 2000 територии. „Няма и гаранции за скорошното му изплащане и, не на последно място - Бургаският залив е тесен и крие опасности от разлив на нефт при ежедневното преминаване на танкери през него", е заявил премиерът.

Министър-председателят Бойко Борисов е посочил, че е срещнал одобрението на посланиците по отношение на усилията на правителството в борбата с престъпността и стремежа към установяване на енергийна независимост. По предложение на Борисов срещите, които обичайно се провеждат между посланиците на страните членки на Европейския съюз и премиера на България, ще бъдат ежемесечни, пише още пресслужбата.

Отказваме се от БургасАлександруполис и отлагаме АЕЦ Белене
netinfo

Тази информация беше потвърдена и от самия Борисов при откриването на изложбата на световноизвестния китайски художник Зенг Фанжи в Националната галерия за чуждестранно изкуство в София. „България очаква международната екологична оценка на проекта Бургас-Александруполис, но тя няма как да е положителна, защото проектът попада в екологичната мрежа НАТУРА 2000", каза премиерът. „Нито една държава няма пари към момента да изгражда петролопровода", посочи още Борисов.

Премиерът се съгласи, че ако България излезе едностранно от споразумението за Бургас-Александруполис, ще дължи неустойки, затова се чакала международната екологична оценка. „А след като проектът попада в НАТУРА, аз не виждам кой експерт ще си постави подписа, че там няма опасност от екологична катастрофа или че може да се наруши екологичната мрежа", обясни той. Попитан дали ще се откажем от Бургас-Александруполис след като получим екологичната оценка, Борисов изтъкна, че проектът не е изгоден и обществото не го иска. Той посочи, че за оттегляне от проекта трябва да има официално решение на Министерския съвет, когато е готова международната оценка, иначе ще бъдат предявени претенции към България.

„Би трябвало в такива случаи, когато ги питат, без да знаят какво съм казал - да изчакат, да чуят и тогава да говорят", коментира премиерът по повод на коментара на министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков на думите на Борисов след срещата с посланиците от страните от ЕС. „Но няма да сгреши повече - сигурно е", добави Борисов.

Проектът за нефтена тръба „Бургас - Александруполис" предвижда транспортирането на руски и каспийски петрол от бургаското пристанище до пристанището в гръцкия град Александруполис на Егейско море. България участва в проекта с 24,5 процентен дял, толкова има и Гърция, а руската страна държи мажоритарния дял от 51 процента.

Целта на тръбата е да се осигури алтернативен маршрут за руския нефт, който да заобикаля натоварения трафик в проливите Босфора и Дарданелите. Дължината на тръбата се предвиждаше да бъде около 280 километра, като по-голямата част трябваше да минава през нашата страна. Определеният капацитет за петролопровода е 30 милиона тона годишно с опция да се увеличи до 50 милиона тона на година. Според разчетите на енергийния министър Трайчо Трайков строежът на тръбата ще струва около 1,6 млрд. долара. Заложеният срок за начало на строителството е 2011 година и се очаква да бъде завършен през 2013-а. България се включи в този проект, след като през 2007-а година тогавашният премиер Сергей Станишев подписа в Атина споразумение  за сътрудничество с руския президент Владимир Путин и гръцкия министър-председател тогава Костас Караманлис.