Няма логика в разговорите за повишаване цената на природния газ
Няма логика в разговорите за повишаване цената на природния газ / netinfo

В разговорите, свързани с повишаването на цената на природния газ, няма никаква икономическа логика и истина. Това заяви в Бургас изпълнителният директор на „Овергаз” Сашо Дончев. Днес той и кметът на Бургас Йоан Костадинов официално обявиха старта на газификацията на града. Това стана на церемония в училище „Братя Миладинови”, което ще бъде първият газифициран обект в града.

Дори когато цената на природния газ в България достигне пазарни нива, той пак ще бъде един път и половина по-евтин от нафтата и два пъти по-евтин от тока, каза още Дончев. Той допълни, че наличието на лицензирани чужди газови компании и съществуващите вече български фирми за дистрибуция на природен газ от Севлиево, Кардам, Самоков правят по- лесно решаването на всички проблеми, свързани с процеса на газифицирането в България.

Бъдещето на топлофикационните дружества в градовете, където има газопреносна мрежа, зависи изцяло от решението на гражданите, ние сме длъжни да създадем алтернативата, а те сами ще изберат, каза още изпълнителният директор на „Овергаз”. Според него при достатъчно ефективна работа, самото преобразуване на енергията в процеса на топлофикация прави по-слабо конкурентни тези дружества.

4 милиона лева са инвестирани за изграждането на 25 км газови тръби в Бургас.

17 промишлени предприятия в града са избрали екологично чистото гориво за отопление. Над 3 хиляди са домакинствата, които ще бъдат газифицирани. През 2007 година газоразпределителната мрежа в Бургас ще се увеличи 27 км, а инвестицията ще е за над 6 милиона лева.

Други новини от Бургас