Министерството на икономиката и енергетиката няма да се дели
Министерството на икономиката и енергетиката няма да се дели / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Няма да делят Министерството на икономиката и енергетиката
69332
Няма да делят Министерството на икономиката и енергетиката
  • Няма да делят Министерството на икономиката и енергетиката

Министерството на икономиката и енергетиката няма да бъде разделяно, нито пък Българският енергиен холдинг ще се закрива. Това заяви енергийният министър Драгомир Стойнев. Той бе категоричен, че с него не са водени разговори за подобни преструктурирания.

По думите му, ролята на холдинга ще бъде усилена за баланс на енергийната система. Стойнев се похвали с успешната облигационна емисия на Българския енергиен холдинг. За Стойнев препоръките за закриването на БЕХ са спекулации.

"Тези препоръки за мен лично са спекулация или просто тези експерти не разбират колко значим е Българският енергиен холдинг", каза Стойнев. Министерството на икономиката е мегаминистерство, призна Стойнев и допълни, че правителството няма никакво намерение да го разделя.

"Това не означава, че в бъдеще, в случай, че има такава необходимост... Всичко зависи от политическото решение, което трябва да бъде взето както от министър-председателя, така и от двете политически сили. Такива разговори с мен не са водени", каза Стойнев.

До седмица ще стане ясно дали държавата ще успее да придобие „Ремотекс", каза още Драгомир Стойнев. Той допълни, че дълговете на предприятието от 25 млн. лева могат да бъдат изкупени, но собствениците искат неразумно висока цена. Ако те се съгласят да намалят цената, сделката може да бъде осъществена.

Стойнев прогнозира ръстът на икономиката ни тази година да е 2%, което ще се дължи основно на по-голямо потребление и увеличен износ. Чуждите инвестиции също ще растат, прогнозира Стойнев, като анонсира и скорошното влизане на голяма чужда инвестиция за 100 млн. евро, която ще е в София, но ще даде отражение и във Варна. Енергийният министър отказа да съобщи подробности.