/ Thinkstock/Getty Images
Европейският съюз може значително да увеличи използването на възобновяеми енергийни източници, пестейки милиарди долари, се казва в публикувано вчера и цитирано от ДПА изследване на Международната агенция за възобновяема енергия.

По-скъпи ли са пасивните къщи и има ли интерес към тях у нас?

ЕС би могъл рентабилно да увеличи на 34 процента делът на зелените енергийни източници в енергетиката си до 2030 г. вместо заложените в момента в плановете 27 процента, показват изчисления на агенцията.

Евростат: България е отличник в ЕС по използване на възобновяема енергия

В случая под зелена енергия се има предвид електричество, отопление, охлаждане или гориво от възобновяеми източници като слънцето, вятъра, водата, биомаса или геотермална енергия.

Ако ЕС използва всички опции за възобновяема енергия, той би постигнал намаляване на разходите от 25 милиарда долара годишно до 2030 г. спрямо разходите при използването на конвенционални енергийни източници, посочва агенцията.

Учени предлагат нов вид възобновяема енергия

Освен това увеличаването на дела на възобновяемите източници ще доведе до намаляване на разходите за здравеопазване благодарение на по-доброто качество на въздуха, се казва в изследването.

Страните от ЕС потвърдиха през декември миналата година набелязаната си цел от 27-процентов дял на зелената енергия, докато Европейският парламент би искал съюзът да се придържа към дял от 35 процента. Еврокомисарят по енергетиката и климатичните промени Мигел Ариас Канете вчера каза, че ЕК работи по "балансиран компромис".
БТА