/ ThinkStock/Getty Images
България вече е достигнала и дори надминала нивото на използваната възобновяема енергия по стратегията "Европа 2020", показват данни от анализ на Евростат за потреблението на възобновяеми енергийни източници /ВЕИ/ в ЕС през 2016 г.

През същата година страната ни е постигнала дял в потреблението на ВЕИ от 18,8 на сто, при заложени параметри по стратегията "2020" - 16 процента. Така се нареждаме сред 11-те страни-членки на ЕС, които вече са достигнали нивото за използване на ВЕИ, необходими за постигане на националните си цели по стратегията "Европа 2020".

През 2017 г. нараснало производството и потреблението на електроенергия

Анализът на Евростат проследява използването на ВЕИ за период от почти 12 години /2004 - 2016 г./, като за това време страната ни е достигнала ръст от 9,4 през 2004 г. - до 18,8 през 2016 г. Най-висок е делът на получаваната и използвана ВЕИ у нас от твърди отпадъци и биогорива - около 8 на сто, а най-нисък дял имат ВЕИ от геотермална енергия /0,2 на сто/, от слънчева енергия /0,8 на сто/ и от вятър /0,7 на сто/.

Според данните на европейската статистика - най-висок дял от ВЕИ у нас са били използвани в отоплението и охлаждането - около 30 процента, а делът на използваните ВЕИ в транспорта е бил около 7 процента.

Учени предлагат нов вид възобновяема енергия

България е сред 11-те страни в ЕС, които вече са достигнали или дори надминали своите национални нива за използване на ВЕИ, заложени по стратегията "Европа 2020", отчита Евростат. Другите страни-отличнички в ЕС по този показател са още: Чехия, Дания, Естония, Хърватия, Италия, Литва, Унгария, Румъния, Финландия и Швеция.
БТА