Инфлацията в Зимбабве достигна 13 млрд. процента
Инфлацията в Зимбабве достигна 13 млрд. процента / снимка: EPA/BGNES

Регистрираната за месец октомври инфлация в Зимбабве достигна 13 млрд. процента, съобщава в. "Дейли телеграф". Така управляваната от диктатора Мугабе африканска държава се изкачи на второ място за всички времена по размер на поскъпване на живота, изпреварвайки бивша Югославия от 1994 г. От началото на годината общата инфлация е 516 квинтилиона - това е цифрата 516 с 18 нули отзад. Засега само унгарската инфлация от 1946 г. държи печалния рекорд от 12 12,950,000,000,000,000 процента. В следвоенна Унгария цените скачаха двойно на всеки 15.6 часа. Засега в Зимбабве това става на всеки 1,3 дни, пише БГНЕС.

Христоматийната инфлация във Ваймарска Германия от 1923 г. е едва на четвърта позиция със "скромните" 29 525 процента месечно. Според проф. Стив Ханке до края на месеца Зимбабве ще изпревари и Унгария.

Зимбабвийците харчат парите си веднага, щом ги получат. Но тъй като икономиката на страната е блокирана, навсякъде се усеща дефицит. Проф. Ханке прогнозира, че ще все по-масова ще става сегашната практика голяма част от стоките да се разменят чрез бартер, а не чрез покупко-продажба. Магазините в столицата Хараре отказват да приемат националната валута и продават само срещу американски долари или южноафрикански рандове. Американският икономист от института "Джон Хопкинс" твърди, че съвсем скоро всички зимбабвийци ще откажат да използват местната валута и така ще предизвикат фалита на опората за режима на Мугабе - Националната резервна банка.