/ ThinkStock/Getty Images
Експерти: Да се внимава с контрола на продукти при ратификация на СЕТА
96858
Експерти: Да се внимава с контрола на продукти при ратификация на СЕТА
  • Експерти: Да се внимава с контрола на продукти при ратификация на СЕТА
Контролът над хранителните стоки на граничните пунктове на страната не е достатъчен. Това твърди Ваня Григорова, икономически съветник на КТ "Подкрепа". Тя изрази съмнения, че ако България ратифицира търговското споразумение с Канада СЕТА, едва 10 процента от месото, което се внася, ще бъде проверявано, при условие, че в момента проверките са на 20% от вноса на тази стока.

Цветан Симеонов: СЕТА е добра възможност за българския бизнес
 
Според Ваня Григорова, ако страната ни все пак ратифицира споразумението СЕТА, трябва да настоява за по-прецизно етикетиране на продуктите от Канада, защото например канадските производители обработват пилешкото месо с хлор и с хормони - много стоки. В Евросъюза продукти, съдържащи над 0,9 процента ГМО, задължително трябва да се отбелязват върху етикета, но под този процент няма изрично изискване, поясни Ивайло Попов, експерт от сдружение "За Земята".

ГЕРБ: България извлече възможно най-доброто от ратифицирането на СЕТА
 
"Няма контрол на ГМО, когато става въпрос за вътреобщностни сделки, освен случайните проби, които БАБХ прави периодично и в не чак толкова голям брой в търговската мрежа. На границата ни няма контрол, което означава, че например канадски продукт, който е внесен в Германия и оттам пристига в България, практически не се контролира на границата. Проблемът е със съдържанието под 0,9% ГМО, особено на соеви и донякъде царевични продукти. В редица продукти те се откриват, етикетират се, гражданите не знаят, всичко е законно. Рискът от все по-голям внос на такова ГМО при засилване на вноса, особено на рапица, тъй като Канада е добър производител на рапица, означава, че най-вероятно ще има увеличение и на продуктите, съдържащи под 0,9% ГМО", обясни Ивайло Попов.

Ноември 2016: ЕС и Канада подписаха търговското споразумение СЕТА

Българското Народно събрание не е ратифицирало споразумението СЕТА. В същото време Канада е едва 43-ти търговски партньор по значимост за България, а за периода 1996-2016 година канадските инвестиции у нас са само 61 милиона долара.