ЕС и Канада подписаха търговското споразумение СЕТА
ЕС и Канада подписаха търговското споразумение СЕТА / netinfo

На 30 октомври на церемония в Брюксел бе подписано двустранното търговско споразумение между ЕС и Канада. Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА) за свободна търговия бе подписано от председателите на Европейския съвет Доналд Туск, на Съвета на ЕС Роберт Фицо и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Заедно със придружителните документи, споразумението изглежда на външен вид като книга, дебела половин метър.

28-те страни членки на ЕС одобриха повратното споразумение за свободна търговия с Канада.

През декември се очаква документът да получи утвърждението на Европейския парламент, с което да започне предварителното му приложение. След това в срок от две години той трябва да бъде ратифициран от 28-те национални парламента в ЕС.

Договорът се разглежда като прототип на аналогичното, но много по-мащабно споразумение със САЩ - ТТИП "Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство".

Договорът отменя 99% от митата и позволява режим на предварително действие, който да позволи влизането му в сила още преди ратификацията от националните парламенти на всички 28 страни от ЕС и Канада, а така също и от Европарламента.

СЕТА ще влезе в сила през 2017г. - когато Европарламентът одобри споразумението и близо 8 години след началото на преговорите. Намаляването на мита ще стане факт още преди да е приключило ратифицирането от националните парламенти и правителства в ЕС.

Канада ще отмени визите за граждани на България и Румъния в края на 2017 г.

ЕС и Канада подписаха търговското споразумение СЕТА
netinfo
Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск след подписването на търговското споразумение. "Приветствам решението на Канада да отмени визите за всички български и румънски граждани в края на 2017 г.", подчерта полският политик.

В периода до премахването на визите Канада смята да приложи частичната отмяна за румънци и българи, имащи право да пътуват, от 1 май 2017 г. От румънските и българските граждани, които имат временна виза за престой през последните 10 години или в момента имат валидна неимигрантска виза за САЩ, няма да се изисква временна виза за пребиваване и ще могат да пътуват до и от Канада с електронно пътно разрешително вместо с виза.

След отмяната на визите Канада ще си запази правото да ги въведе отново, ако се засили значително тенденцията към нередовна имиграция от двете страни, допълни Макколъм. Той обясни, че през 2017 г. страната ще приеме 300 000 имигранти, въпреки препоръките на части от бизнеса за увеличение на квотите особено за висококвалифицирани кадри и за студенти с цел растеж на икономиката.

ЕС и Канада подписаха търговското споразумение СЕТА
netinfo