471 пътници ще летят с първия курс на Еърбъс А380
471 пътници ще летят с първия курс на Еърбъс А380 / Снимка: БГНЕС

Най-големият пътнически самолет в света Еърбъс А380 днес мина и последната проверка ден преди пътниците да се качат на първия му полет, с което да влязат в историята на авиацията, предава ДПА.

По график двуетажният лайнер на Сингапур еърлайнс трябва да излети утре рано сутринта за Сидни, като инженерите, готвачите и останалите членове на екипажа се увериха, че самолетът е "в пълна изправност", заяви говорител на компанията. Първият полет на А380 ще превози 471 пътници, които участваха в благотворителен онлайн търг за закупуване на билети.

На аукциона бяха събрани 1,9 млн. долара, които ще бъдат дарени на сингапурска организация за социални услуги, "Лекари без граници" и две болници в района на Сидни.Сингапур еърлайнс, която е поръчала 10 самолета от гигантския лайнер, е оборудвала А380 с 12 апартамента, 60 места в бизнес класата и 399 в икономичната класа.

Производствените проблеми в Еърбъс и забавянето на доставката за Сингапур еърлайнс с 18 месеца не намалиха еуфорията от първия полет, отбелязва БТА.