/ община Ямбол
В Ямбол тази вечер започва двудневният фестивал за улични изкуства „6Fest“.

Улиците на града ще бъдат оживени от циркови номера, куклен театър, огнено шоу, театър на сенките, клоуни, жонгльори и артисти на кокили. Фестивалът се провежда за единадесети път в страната, но градът за първи път ще е негов домакин.

За празника на Ямбол: Обявяват неучебен ден и безплатна синя зона

Всички спектакли са с "вход свободен" по случай предстоящия на 13 юни Ден на Ямбол, съобщиха от Общината. Фестивалът ще бъде открит със спектакъла на Fireter - "Скритият театър", който съчетава игра на кокили, марионетки и съвременен цирк.

Представлението включва също жонглиране с бухалки и куб, огромен обръч, клоунада и въздушни номера. След спектакъла е организирана циркова работилница за малки и пораснали деца на площадното пространство до Регионалната библиотека „Георги Раковски“.

Във втория ден уличният фестивал продължава в градския парк с “Голямото жабешко пътешествие” на Пътуващ театър "Скрин" от 10:30 часа. По-късно вечерта е и кулминацията на фестивала –карнавално-танцов парад от парка до централната градска част.

Карнавалното шествие ще се предвожда от 10-метров дракон и огромна топка, напътствана от артисти на кокили. Ще участват също клоуни, мимове, танцьори, поканени са и жителите и гостите на града. Фестивалът ще приключи с цирков спектакъл пред Библиотеката.

„6Fest“ е първият у нас мултижанров фестивал за улични изкуства. Създаден е през 2017 г. и е гостувал в редица градове. През 2019 г. фестивалът бе част от официалната програма на Пловдив като Европейска столица на културата, припомнят организаторите.
БТА