/ iStock/Getty Images
Бургаският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд-Ямбол, с което спрямо мъж от град Нови пазар е взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, съобщиха от съда.

Разбиха голяма нарколаборатория в Ямбол (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мъжът е привлечен като обвиняем за това, че на 24 юли в Ямбол, ул."Индустриална"№ 1 в триетажна масивна сграда на бивша "Топлофикация-Ямбол" ЕАД, без надлежно разрешително е държал високорисково наркотично вещество-коноп - марихуана с нетно тегло 8,761 кг. с неустановена концентрация на активното наркотично вещество тетрахидроканабинол, на стойност около 48 000 лв., с цел разпространение. За това престъпление законът е предвидил наказание лишаване от свобода от две до осем години и глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева.

Според въззивния състав първоинстанционният съд правилно е приел, че са налице предпоставките за вземане спрямо обвиняемия мярка за неотклонение „задържане под стража“.

От събраните до момента доказателствени материали - свидетелски показания, протоколи за оглед на местопроизшествие с изготвени фотоалбуми, писмени и веществени доказателства се обосновава разумно подозрение за авторство на деянието.

В определението си апелативните съдии посочват, че за разлика от осъдителната присъда, която не може да почива на предположения, в това производство е достатъчно наличието само на обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението.

След спецакция в Ямболско: Задържаха шест души, иззеха контрабандни цигари

Правилна е и преценката за наличие на реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление с оглед данните за бягство на едно от съпричастните към престъпното деяние лица и предвиденото наказание за извършеното.

Разследването е в начален етап, предстои извършването на множество следствени действия, евентуално прецизиране на обвинението. Съдът отбелязва, че при промяна на установените факти и доказателства въпросът за адекватността на мярката за неотклонение може да бъде преразгледан.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране.