/ Агенция „Митници“
Раницата с контрабандните огнестрелни оръжия е била укрита в хладилник с хранителни продукти
Митничaри откриха 10 бойни пистолета в раница на шофьор на товарен автомобил на „Лесово“, съобщиха от Агенция „Митници“.

Раницата с контрабандните огнестрелни оръжия е била укрита в хладилник с хранителни продукти, разположен под леглото в шофьорската кабина.

Иззеха контрабандни бойни пистолети на „Капитан Андреево“ (СНИМКИ)

Проверката е извършена в рамките на провежданата съвместна операция по противодействие на контрабандата, с участието на екипи от Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, ГД „Борба с организираната престъпност" и Национална агенция за приходите.

На 24 август на пункта пристига товарна композиция с турска регистрация. Водачът - турски гражданин, е представил редовни документи, че превозва транзитно стоки от Турция за Германия и е обявил, че няма друго за деклариране.

Агенция „Митници“

В хода на контроните действия, включително със специализирана рентгенова апаратура, инспекторите откриват черна раница в хладилника на водача в шофьорската кабина, укрита зад хранителни продукти. Установено е, че раницата съдържа полиетиленови пликове с 10 огнестрелни оръжия - пистолети с празни пълнители във всеки пистолет.  

Турският шофьор остава за постоянно в ареста. Това реши Окръжният съд в Ямбол, след като прокуратурата поиска най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, предава БТА.

В съдебната зала 48-годишният Хилми Язаноглу каза, че за съжалява за това, което е извършил. Защитата му поиска по-лека мярка за неотклонение, тъй като шофьорът бил с чисто съдебно минало и съдействал на разследващите. От държавното обвинение посочиха, че има опасност турският гражданин да се укрие. 

БТА


„Образувано е досъдебно производство за контрабанда на оръжие - за 10 броя пистолети, с пълнители, без боеприпаси. Предвиденото от закона наказание е от три до десет години затвор и глоба от 20 хил. до 100 хил. лева", уточни пред журналисти окръжният прокурор на Ямбол Дойчин Дойчев. 

Предстои изготвяне на експертиза на оръжията. Наложената мярка за неотклонение може да бъде обжалвана пред Апелативния съд в Бургас.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня