/ iStock/Getty Images
Детска градина „Слънце“ в Ямбол ще се отоплява и охлажда с геотермална енергия. Сградата е сред шестте избрани в страната, в които предстои да бъдат изградени инсталации с финансиране по програмата "Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност", съобщиха от общинския пресцентър.

Инсталацията ще бъде изградена в двете сгради на детската градина с обща площ близо 3300 квадратни метра. Предвиден е монтаж на водни термопомпи, агрегати, сондажи, тръбна мрежа, вентилаторни конвектори и модернизация на котелното помещение.

Дейностите трябва да приключат в срок от 18 месеца.

Очакванията са преминаването към охлаждане и отопление с геотермална вода да намали значително потреблението на електроенергия в детското заведение, както и да има положителен ефект за опазването на чистотата на въздуха.

Проектът на Община Ямбол е на стойност близо 813 000 лева, от които 734 000 лв. са безвъзмездна помощ по Норвежкия финансов механизъм. Договорът за финансиране е подписан на 10 март от кмета Валентин Ревански и зам.-министъра на енергетиката Ива Петрова, информират от местната управа. 
БТА