Звезди на родния театър на фестивал във Враца
Звезди на родния театър на фестивал във Враца / Дарик Враца

Изключително сериозни заглавия и силно актьорско и режисьорско присъствие ще отбележи предстоящото издание на националния фестивал на малките театрални форми във Враца. Форумът, който се провежда между 16 и 21 май в Драматично-кукления театър, събира половината от тазгодишните номинирани за наградите на театралната академия „Аскеер". Културтрегери твърдят, че е твърде възможно наградените във Враца да заминат директно за София, за да получат и призовете „Аскеер". Неслучайно спектакълът за най-престижните награди в гилдията е на 23 май в театър „Българска армия" - само 2 дни след церемонията на врачанския фестивал.

Безспорният удар на селекционера на форума в Асен Константинов, е привличането на постановката на Народния театър „Козата или коя е Силвия". Номинациите за „Аскеер"-и на режисьора Явор Гърдев, на актьора Михаил Билалов и на сценографа Никола Тороманов говорят красноречиво за творбата. Отделно от това постановката е номинирана и в категорията „Най-добро представление".

„Приятнострашно" на театър 199 „Валентин Стойчев" от София също попада сред селектираните за врачанския фест. Работата на режисьора Галин Стоев също е оценена от Академията и затова е номинирана за „Аскеер".

Христо Бонин, който участва в спектакъла „Нирвана" на пазарджишкия театър „Константин Величков", е номиниран за мъжка роля. За главна женска роля пък ще се бори Радена Вълканова от „Приятнострашно".

При предложенията в категорията за поддържаща мъжка роля  за „Аскеер" ще се борят Вежен Велчовски, който играе в „Приятнострашно" на театър 199 „Валентин Стойчев" /София/, и Владимир Пенев за участието си в „Тихи невидими хора" на Младежки театър „Николай Бинев".

Във Враца може да се види и играта на звездата от най-новия телевизоенен сериал „Стъклен дом" - Калин Врачански. Най-малко заради фамилията се очаква представлението, в което участва той - „Грозният" на театър „София" да напълни залата.

Поне засега двете заглавия, с които ще участват домакините на форума от Драматично-куклен театър - Враца се пазят в тайна. Много скоро обаче и тази мистерия ще бъде разбулена.