Фестивал Монтана
Фестивал Монтана / Община Монтана
В Мотана днес започва Международният фолклорен фестивал. За участие в него от  10 хиляди километра пристига и образцовият танцов ансамбъл «Сeргeчeeн» от Якутск. Заедно с танцьорите от Република Саха – Руска федерация и формации от Украйна, Хърватия и Чехия ще участват в 12-отото издание на фестивала, посветен на празника на града Свети Дух. Церемонията по откриването ще започне в 19,30 ч. на площад “Жеравица”. Във всеки от следващите 3 дни групите ще танцуват заедно с домакините си от местните танцови състави на откритата сцена, а при дъждовно време – в Драматичния театър. Всички концерти ще започват от 19,30 ч. На българския фолклор е посветена втората фестивална вечер, която съвпада със Свети дух. На 5 юни най-новите си композиции ще представят пред публика танцувална работилница “Етнос” към Пето СУ “Христо Ботев”, танцов ансамбъл “Младост” и певческа група „Пъстренец Jr.” към Общински младежки дом, танцов ансамбъл “Пъстрина” и фолклорна формация “Огоста” към НЧ “Разум 1883”, танцов ансамбъл “Северняци” към ОДК “Ние, врабчетата”, фолклорна формация “Ситница”.

Фестивал Монтана
Община Монтана

За първи път в Международния фолклорен фестивал на Монтана участва група от Далечния Изток. Ансамбъл «Сeргeчeeн» е от Градската детска школа по изкуствата в  300-хилядната столица на Саха (Якутия). Творческите му достижения са респектиращи. Освен че защитава званието “образцов танцов колектив”, той е лауреат  на международни фестивали в Австрия,  Чехия; Китай, Испания, Русия и носител на призове от множество конкурси в родината си. Танците на ансамбъла се отличават с богато философско съдържание, интересно музикално и сценично оформление. Всяка композиция има своя драматургия. Въздействието й се подсилва от прецизната техничност и завладяващата артистичност на младите изпълнители.


Фолклорно дружество «Пазин» е от едноимения град в Хърватия. Той е център на полуостров Истрия. Групата изпълнява фолклор предимно от своя регион, но за да е по-разнообразна програмата й в Монтана, те ще включат в програмата си песни и танци от останалите етнографски области на своята родина.

Фестивал Монтана
Община Монтана


 
Детски фолклорен ансамбъл “Брецлаванек” от гр. Брецлав – Чехия, е школа, която подготвя танцьори за фолклорните ансамбли в града. Той представя фолклора на регион Подлужи в Югоизточна Моравия. Ансамбълът сътрудничи пред годините с Чешката телевизия и радио, където често се излъчват негови изпълнения. Ансамбълът е гастролирал в почти цяла Европа, а сега връща визитата на приятелския си ансамбъл «Младост» от Монтана.
 
Съвсем различен е стилът на танцов център «Аванте» от побратимения на Монтана украински град Житомир. Стилизиран фолклор, изпълнен с художествените изразни средства на балетното изкуство, ще покажат възпитаниците на хореографа педагог Инна Бурдейная, която е и шампионка на Украйна по спортна акробатика.
 
За първи път през тази година на Празника на Монтана ще има Полски ден по идея на Културния център в побратимения Бялогард. Традиционни сувенири, храни и напитки от тази страна ще бъдат представени на Алеята на изкуствата и занаятите, а група “G-91” ще представи динамична полска музика и световни хитове на 5 юни от 18,30 ч.