полиция Гешев
полиция Гешев / Дарик Враца

На брифинг на прокуратурата и полицията във Враца бе оповестено, че са задържани двама, които са виновни за убийството на 62-годишния Тодор Кулин от с.Згориград. Двамата мъже са с повдигнато обвинение за предумишлено убийство, извършено по особено жесток начин. Това съобщи наблюдаващият прокурор по делото Камелия Трифонова.
Според Трифонова, единият от задържаните е обвинен в извършване на деянието, вероятно той е познавал убития мъж, а другият обвиняем е действал в съучастие. Прокурор Трифонова  уточни, че единият мъж е с постоянна мярка задържане под стража, а другият обвиняем вече е в затвора за излежаване на предишно наказание, от което се е укривал.

Гл.комисар Янко Янколов  заяви, че са проведени множество беседи с криминалният контингент съвместно с ГДБОП. Съвместната работа е довела до разкриване на убийството за такъв кратък срок – от 3 юли 2019г.

Заловените мъже са регистрирани за извършване на кражби и грабежи, а сега са обвинени в предумишлено убийство. Според Наказателния кодекс двамата извършители на убийството на Тодор ще останат в затвора за срок от 15-20 г. или ще очакват доживотен присъда.

На пресконференцията присъстваха шефът на Специализираната прокуратура Иван Гешев и директорът на НД „Полиция“ Христо Терзийски.
Иван Гешев заяви, че полицията и прокуратурата са длъжници на своите граждани и занапред ще се работи приоритетно с битовата престъпност. „Този случай е пример за битов инцидент, в който  жертвата е без значим социален статус, обикновен човек. Който е убит в къщата си. Нито аз, нито който и да е от нас, иска да живее в държава, в която престъпниците влизат в дома ти и те убиват. Държавата е длъжник на хората и ще работим за ограничаване на битовата престъпност“, каза още Иван Гешев.