ВМРО Враца
ВМРО Враца / ВМРО Враца
 Повече от 100 членове и симпатизанти на ВМРО от област Враца отбелязаха 124-та годишнина от основаването на организацията. Те посетиха столицата на Македония и Одринско гр. Солун. Тук, на 23 октомври 1893 г., в Българската мъжка гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ шестима революционери – д-р Христо Татарчев, Дамян Груев, Иван Хаджиниколов, Петър Попарсов, Христо Батанджиев и Андон Димитров, полагат основите на Българските македоно-одрински революционни комитети и избират първият централен комитет с председател д-р Татарчев. Организацията променя имената си през годините и остава известна в историята като ВМРО.
 
Основната и цел е извоюването на пълна политическа автономия за Македония и Одринско, а член може да бъде всеки българин, без разлика на пол, който не е компрометиран с нещо нечестиво. Целта може да се постигне, чрез разпространяване между населението на революционни идеи и чрез печатът или устно да подготвят и подигнат едно повсеместно въстание.

Революционерите разбират автономията като етап към бъдещото присъединяване към България. Те имат пред себе си един том от „Записките …“ на Захари Стоянов и използват като пример опита на БРЦК на Каравелов и Левски. ВМРО осъществява Илинденско-Преображенското въстание, а Апостолът на Македония Гоце Делчев създава четническия институт.
 

ВМРО Враца
ВМРО Враца

По данни на чужди изследователи, в началото на XX век, ВМРО е най-мощната революционна организация в Европа, която е можела да вдигне 18 хил. въоръжени четници. Тя става гръбнакът на Македоно-одринското опълчение през войните за национално обединение от 1912 до 1918 година. С нея свързват имената си легендарни личности като Тодор Александров, ген. Протогеров, Христо Матов, Христо Чернопеев, Яне Сандански, Васил Чекаларов, Кръстю Българията, Ванче Михайлов.
 
По повод годишнината, врачанските войводи, водени от депутата Красимир Богданов и членът на Областния комитет д-р Тихомир Тодоров се поклониха пред паметната плоча на мястото, където се е намирала Солунската гимназия, изковала голяма час революционните дейци.

Под разветите червено-черни знамена и българският национален флаг, с възгласът „За Организацията“, днешните потомци на славните войводи отдадоха почит на своите предци и обещаха да продължат борбата за величието и националното обединение на България.
 
ВМРО Враца