Любимите ястия на Цар Борис III, Eлисавета Багряна, Йордан Йовков, Богдан Филов и Стоян Михайловски сготвиха и представиха в изложбата „Исторически фестивал на храната от периода 1900-1950 г.“ ученици от ломската ПГХЗ „Дмитрий Ив. Менделеев“ в Лом. Децата, които изучават тънкостите на кулинарията и ресторантьорството в Професионалната гимназия по хранене и земеделие, се вдъхновили да приготвят апетитната експозиция от книгата на литературния критик Петър Величков – „Какво хапваха и пийваха великите българи“, който бе гост на изложбата в общинската галерия „Поломие“.
Посетителите опитаха любимите на Елисавета Багряна лозови сърмички, огретен - едно от предпочитаните ястия на Цар Борис III, пълнените домати по пловдивски, които с удоволствие е хапвал Стоян Михайловски, обожавания от Богдан Филов ориз с гъби, както и мляко с ориз - от диетата на Йордан Йовков. Учениците презентираха как са сготвили всяко едно от ястията. Историческият музей участва в изложбата с интересни кулинарни книги и готварски пособия от началото на 20-и век.
„Радвам се, че учениците от професионалната гимназия проявяват старание и искат да станат добри готвачи. Откакто свят светува, хората обичат да хапват все повече и повече, а и да откриват нови вкусове. С готварската професия тези момичета и момчета, не само че няма да останат гладни, но и имат отлични възможности за кариерно развитие“ – сподели Петър Величков. Той разказа интересни случки от кулинарната традиция на българите и акцентира върху родния произход на много от ястията в българската кухня.
Идеята за изложбата „Исторически фестивал на храната от периода 1900-1950 г.“, която е организирана с подкрепата на проект „Твоят час“, фондация „Заедно в час“, и институции, е на учителката по история в професиналната гимназия Кристина Божидарова. Организаторите и участниците бяха поздравени от кмета на община Лом Пенка Пенкова и от директора на ПГХЗ „Дмитрий Ив. Менделеев“ Димитринка Кузманова.
Посетителите опитаха любимите на Елисавета Багряна лозови сърмички, огретен - едно от предпочитаните ястия на Цар Борис III, пълнените домати по пловдивски, които с удоволствие е хапвал Стоян Михайловски, обожавания от Богдан Филов ориз с гъби, както и мляко с ориз - от диетата на Йордан Йовков. Учениците презентираха как са сготвили всяко едно от ястията. Историческият музей участва в изложбата с интересни кулинарни книги и готварски пособия от началото на 20-и век.
Община Лом
„Радвам се, че учениците от професионалната гимназия проявяват старание и искат да станат добри готвачи. Откакто свят светува, хората обичат да хапват все повече и повече, а и да откриват нови вкусове. С готварската професия тези момичета и момчета, не само че няма да останат гладни, но и имат отлични възможности за кариерно развитие“ – сподели Петър Величков. Той разказа интересни случки от кулинарната традиция на българите и акцентира върху родния произход на много от ястията в българската кухня.
Идеята за изложбата „Исторически фестивал на храната от периода 1900-1950 г.“, която е организирана с подкрепата на проект „Твоят час“, фондация „Заедно в час“, и институции, е на учителката по история в професиналната гимназия Кристина Божидарова. Организаторите и участниците бяха поздравени от кмета на община Лом Пенка Пенкова и от директора на ПГХЗ „Дмитрий Ив. Менделеев“ Димитринка Кузманова.