Учениците от Лом
Учениците от Лом / Яворка Петрова
Над 500 младежи от седем български града преминаха успешно през образователната програма „Дай старт на успеха“, в която получиха основни познания за личностно развитие. Двадесет и четири ученици от Лом от три училища в града ПГХЗ "Д.И.Менделеев", Професионалната гимназия по производствени технологии и Профилирана гимназия "Найден Геров", показаха най-добра мотивация и резултати сред връстниците си в цялата страна и взеха участие в 48-часов лагер, който се проведе в София. Те преминаха през допълнителни теоретични и практически упражнения за развитие на бизнес уменията им. Водещите на телевизионното предаване на Нова телевизия „Комбина“ Лора Крумова и Галя Щърбева представиха пред младежите професията журналист и насърчиха учениците смело да търсят своето професионално развитие.
По време на 48-часовото предизвикателство в София, учениците трябваше да разработят конкретен практически казус.
 
„От програмата „Да старт на успеха“ научих разбрах, че на първо място трябва да си социален, да умееш да комуникираш с хората, за да може добре да работиш в екип. Защото никой не избира сам колегите си. Научих как се пише мотивационно писмо, как да се облека за интервю за работа, кои са сайтовете и платформите, които трябва да следим, когато търсим работа и стаж. Разбрах всъщност колко е добре да се захванеш с това, което искаш от ранна детска възраст. Да развиваш и показваш таланта си като ходиш по състезания, олимпиади, академии, да взимаш различни сертификати и грамоти, защото това прави впечатление в биографията ти и ще ти е от полза впоследствие. Програмата ми показа как да изградя своето бъдеще“, допълни 17-годишният Ростислав Ралчев от Лом.

Лагерът
Яворка Петрова

Програмата се провежда за първи път в България и цели намаляване на броя на икономически неактивните млади хора у нас. Национално изследване на УНИЦЕФ за България за подрастващите и младежите показа, че 1/5 от тях не са обхванати нито от образователната, нито от социалната и трудовата система. Това нарежда страната ни на първо място по този показател в ЕС.
 
Организатори на кампанията „Дай старт на успеха“ са образователната организация JA България и Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани България. Пилотното издание на програмата обхвана български градове, които традиционно са с високо ниво на младежка безработица – Лом, Самоков, Гоце Делчев, Своге, Костенец, Търговище и София.

Обучителите
Яворка Петрова

„Програмата „Дай старт на успеха“ дава възможност на младите хора да научат повече първо за себе си, после за възможностите, които имат, познавайки себе си. На децата в училище им липсва този момент, в който те могат правилно да се ориентират професионално. Възможността за срещи с успели хора, с мениджърите на Кока-Кола е нещо много полезно, защото учениците попиват от опита и получават ценни съвети за развитието си. Така децата могат да открият своята същност, да изберат правилния път и да дадат старт на своя успех“, споделят организаторите на образователната инициатива.
 
 
Програма „Дай старт на успеха“